Manažeři radí Kalouskovi: Ušetřete na důchodech a zvyšte daně bohatým

21. 2. 2012 – 19:12 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Manažeři radí Kalouskovi: Ušetřete na důchodech a zvyšte daně bohatým
Respondenti mohli ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP09) doporučit kroky, které by udržely deficit státního rozpočtu v letech 2012 – 2014 na plánované úrovni., Foto:vlada | zdroj: NašePeníze.cz

Ministr financí by měl pro zachování plánovaného deficitu snížit výdaje v sociální a důchodové oblasti, zvýšit daně z příjmů vyšších příjmových skupin a vyloučit korupci z ekonomického dění. Vyplývá to z průzkumu, který v úterý zveřejnily agentury DBM a Factum Invenio.

Konkurenceschopnost ČR podle průzkumu mezi manažery poroste s podporou rozvoje malých a středních podniků, aplikovaného výzkumu i výuky technických a přírodních oborů.

„Bez ohledu na katastrofické informace v médiích stále ještě panuje velká důvěra v zachování jednotné evropské měny,“ uvedl ředitel FI Jan Herzmann. „Podle 36 procent respondentů nejslabší ekonomiky letos eurozónu opustí. Méně jednoznačný je názor na stabilitu kurzu koruny vůči euru. Přesto 88 procent respondentů očekává, že by koruna měla zůstat v 10procentním fluktuačním pásmu,“ dodal Herzmann.

Respondenti mohli ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP09) doporučit kroky, které by udržely deficit státního rozpočtu v letech 2012 – 2014 na plánované úrovni. Dvě pětiny odpovídajících ve svém řešení zmínily změny v dani z příjmu vysokopříjmových skupin obyvatel, především jejich zvýšení.

„Jelikož většina respondentů průzkumu je z vyšších příjmových skupin, jde o náznak nebývalé státotvornosti,“ uvedl ředitel agentury DBM Michal Donath. Stejný počet respondentů do svého návrhu začlenil změnu DPH, polovina zvýšení a polovina snížení. Třetina do svého řešení zahrnula změnu danění právnických osob. Dvě pětiny respondentů navrhovaly snížení státních výdajů, především v sociální a důchodové oblasti. Třetina by začlenila do systému opatření i jiné kroky, a to především omezení korupce a zefektivnění státní správy, dále pak zprůhlednění státních zakázek a omezení výdajů napříč všemi resorty.

 

-Ondrej Fér | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,440 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články