Matka spořila na dítě celý život, dítě matku o peníze zažalovalo

9. 2. 2015 – 17:54 | Stavební spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Matka spořila na dítě celý život, dítě matku o peníze zažalovalo
matka uzavřela za svého nezletilého syna tři smlouvy o stavebním spoření. Po zrušení těchto smluv byly naspořené prostředky převedeny na účet žalované matky. Její syn po nabytí zletilosti žádal několikrát o vydání takto naspořených finančních prostředků. | zdroj: NašePeníze.cz

V nedávném článku jsme pojednávali o úskalích výpovědi stavebního spoření dítěte jeho rodičem. Dnes se zaměříme na významné rozhodnutí Nejvyššího soudu, kterým byl projednán případ, kdy se dítě po nabytí zletilosti domáhalo vydání naspořených prostředků ze svého stavebního spoření, na které zasílal jeho rodič pravidelné platby.

Stavební spoření „na dítě“

Případ, který projednával v konečném stádiu Nejvyšší soud, řešil skutkový děj, kdy žalovaná matka uzavřela za svého nezletilého syna tři smlouvy o stavebním spoření. Po zrušení těchto smluv byly naspořené prostředky převedeny na účet žalované matky. Její syn po nabytí zletilosti žádal několikrát o vydání takto naspořených finančních prostředků. Žalovaná matka odmítala vydat tyto finanční prostředky s poukazem, že naspořená částka z první smlouvy o stavebním spoření byla využita za trvání jejího manželství na výstavbu domu a naspořená částka z druhé smlouvy na úhradu závazků v době její nezaměstnanosti. Žalovaná matka uváděla v rámci třetí smlouvy o stavebním spoření, že tuto smlouvu založila výlučně ze svých finančních prostředků a neměla zájem, aby s těmito finančními prostředky nakládal její syn. Žalovaná matka taktéž argumentovala, že případné vydání naspořených prostředků by bylo v rozporu s dobrými mravy, jelikož se s ní syn odmítá stýkat a nejeví o ní zájem.

TIP: Stavební spoření dětem? Od ledna změny jen s rozhodnutím opatrovnického soudu!

Jak rozhodovaly soudy…

Soud prvního stupně rozhodnul, že žalovaná matka je povinna zaplatit synovi jakožto žalobci částku ve výši 254.550,– Kč s příslušenstvím. Odvolací soud potvrdil rozsudek soudu prvního stupně, kdy mimo jiné stanovil, že z dokazování najisto vyplynulo, že účastníkem smluv o stavebním spoření byl syn žalované matky, která byla na smlouvách uvedena jako zákonná zástupkyně. Odvolací soud dále argumentoval, že platby uskutečňované žalovanou matkou ve prospěch těchto stavebních spoření je nutné považovat za darování synovi. Žalovaná matka nesouhlasila s rozsudkem odvolacího soudu a podala dovolání k Nejvyššímu soudu

Pravidelný dar dítěti

Nejvyšší soud rozhodnul, že se dovolání žalované matky zamítá. Nejvyšší soud se ztotožnil s pojetím případu odvolacím soudem, kdy hradí-li rodič za nezletilé dítě vklady na stavební spoření uzavřené jménem dítěte, jedná se o pravidelný dar nezletilému dítěti.

-Zbyněk Drobiš | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články