Ministerstvo školství má v účetnictví nejasnosti za 26 miliard

27. 8. 2012 – 8:45 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ministerstvo školství má v účetnictví nejasnosti za 26 miliard
Kontrola také odhalila, že na školství nebyl systém zajišťující kompletní inventarizaci podle zákona o účetnictví. Například nehmotný majetek nebyl inventarizován vůbec, Foto:Radka Malcová | zdroj: NašePeníze.cz

Nejednoznačnosti a nejasnosti v účetnictví ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) přesáhly v loňském roce desetinásobek povoleného limitu. Jejich souhrnný objem činí více než 26 miliard korun, informoval v pondělí Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

"V případě ministerstva je únosná mez nepřesností v účetnictví stanovena na dvě procenta z hodnoty nákladů to je z 2,4 miliardy korun. U ministerstva ale tyto nepřesnosti za loňský rok přesahují 26 miliard korun," uvádí zpráva NKÚ. Míra nepřesností v takovémto rozsahu má významný dopad na spolehlivost údajů účetní závěrky rezortu za loňský rok.

NKÚ nalezl účetní nedostatky například v oblasti vyřazování dlouhodobého majetku nebo předfinancování výdajů, které má později proplatit EU. Nejvyšší kontrolní úřad opakovaně upozorňuje, že pravidla pro vedení účetnictví a výkaznictví organizačních složek státu musí být v celém rozsahu jednoznačná, srozumitelná a úplná, což v případě ministerstva školství není možné říct.

Kontrola také odhalila, že na školství nebyl systém zajišťující kompletní inventarizaci podle zákona o účetnictví. Například nehmotný majetek nebyl inventarizován vůbec. V údajích účetní závěrky ministerstva k 31. 12. 2011 vyčíslil NKÚ nesprávnost ve výši 117,2 milionu korun.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články