Ministerstvo školství zrušilo prvnáčkům příspěvek na pomůcky

15. 8. 2012 – 8:33 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ministerstvo školství zrušilo prvnáčkům příspěvek na pomůcky
Důvodem zrušení příspěvku jsou podle vyjádření rezortu nutné úspory. Takzvané pastelkovné bylo v loňském roce 800 korun na dítě, školy za peníze kupovaly písanky nebo pomůcky na kreslení. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Rodiče prvňáčků už nebudou dostávat příspěvek na pomůcky - takzvané pastelkovné. Agentuře Mediafax to v úterý potvrdil Patrik Kubas z tiskového oddělení ministerstva školství.

Důvodem zrušení příspěvku jsou podle vyjádření rezortu nutné úspory. Takzvané pastelkovné bylo v loňském roce 800 korun na dítě, školy za peníze kupovaly písanky nebo pomůcky na kreslení.

"Příspěvek na pomůcky pro žáky prvních ročníků, takzvané pastelkovné byl pro rok 2012 zrušen. Důvodem byl klesající objem peněz na ostatní neinvestiční výdaje, tedy výdaje na učební pomůcky, školní potřeby, učebnice, apod. Částka přibližně 80 milionů korun byla namísto 'pastelkovného' použita právě na ostatní neinvestiční výdaje," uvedl Kubas.

Příspěvek na pomůcky schválila Poslanecká sněmovna v roce 2006. Jeho zavedení bylo zdůvodněno tím, že se na začátku školního roku kumulují u rodin s dětmi, které začínají plnit povinnou školní docházku, mimořádné výdaje a řada domácností se s touto zátěží těžko vyrovnávala. Příspěvek, který byl určen na nákup školních pomůcek a potřeb, tak měl rodinám s dětmi umožnit se s takovou situací vyrovnat.

Miroslav Kyncl | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články