Mobilní služby jsou v Česku předražené, problémů je ale víc

20. 2. 2017 – 19:20 | Věda a technika | Martin Slapnička | Diskuze:

Mobilní služby jsou v Česku předražené, problémů je ale víc
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

České mobilní telekomunikační služby patří mezi nejdražší v Evropské unii. Spotřebitelská organizace dTest vyzvala největší české mobilní operátory ke změně cenové politiky. Současná výše cen dlouhodobě poškozuje zájmy spotřebitelů a neodpovídá poskytovanému objemu služeb. Ceny služeb však nejsou jediným problémem v tomto odvětví.

Čeští spotřebitelé platí za mobilní služby více než obyvatelé evropských zemí s příjmy značně převyšujícími ty české. Podle Asociace provozovatelů mobilních sítí, sdružující největší české mobilní operátory O2, T-Mobile, Vodafone a Air Telecom, je současná výše cen odvozena od reliéfu krajiny a hustoty zalidnění v naší zemi. „Podíváme-li se však na nabídku tarifů v hornatém Švýcarsku nebo v řídce zalidněném Finsku, zjistíme, že za ceny srovnatelné s českými nabízí místní operátoři podstatně větší objem služeb, a výjimkou není ani možnost neomezeného čerpání dat,“ konstatuje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Mobilní operátoři uvádějí, že poskytované objemy dat jsou pro české spotřebitele dostačující, protože mnozí z nich obvykle nevyčerpají ani celý měsíční limit svých tarifů. Spotřebitelská organizace namítá, že se čeští spotřebitelé naučili kvůli vysokým cenám datových služeb odkládat činnosti spotřebovávající větší množství dat až na chvíli, kdy se připojí k síti Wi-Fi. Zmíněná nízká spotřeba mobilních dat tak není přirozeným jevem, ale důsledkem nepřiměřené cenové politiky panující na českém trhu.

Levnější nabídku dat brzdí také současná výše velkoobchodních cen LTE. Ta virtuálním mobilním operátorům neumožnuje účastnit se hospodářské soutěže, natož vyvíjet aktivity vedoucí ke zlepšování služeb, což v důsledku působí újmu právě spotřebitelům.

V rámci výzvy dTest upozornil také na fakt, že čeští spotřebitelé doplácejí na korporátní zákazníky, kterým jsou nabízeny tarify za pouhý zlomek běžné ceny. „Za stejný tarif, který běžného spotřebitele vyjde na více jak 700 korun měsíčně, platí korporátní zákazníci částky přibližně od 100 do 300 korun. Nejedná se přitom vždy o korporace s velkým množstvím zaměstnanců, ale tarify jsou nabízeny i podnikatelům s jednotkami SIM karet,“ uvádí Zelený a shrnuje: „Vyzvali jsme mobilní operátory k úpravě cenové politiky tak, aby lépe odpovídala obvyklým cenám za služby nabízené spotřebitelům v sousedních zemích. Dále k navýšení současných datových balíčků u neomezených tarifů alespoň na výši 5 GB a k zavedení neomezených tarifů s neomezenými daty při cenách odpovídajících ostatním evropským zemím.“

Vysoké ceny služeb však nejsou jediným problémem českých spotřebitelů v oblasti telekomunikací. Znevýhodňuje je i současná podoba zákona o elektronických komunikacích upravující jednostranné změny smluv ze strany mobilních operátorů. Při těchto změnách totiž mohou spotřebitelé od smlouvy bez sankce odstoupit pouze v situacích, kdy jde o podstatnou změnu zhoršující jejich postavení. O tom, zda konkrétní změna splňuje tato kritéria, ale rozhoduje sám operátor, který změnu inicioval. „V současné době se připravuje novela, která by v této oblasti mohla nahnout misky vah opět ve prospěch spotřebitelů. Podaří-li se však tuto změnu přes silnou lobby operátorů prosadit, to je otázka,“ uzavírá Zelený.

Zdroje:
dTest

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,100 25,220
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články