Mzdy rostou, s nimi ale také naše dluhy

21. 3. 2016 – 0:00 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Mzdy rostou, s nimi ale také naše dluhy
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Dluhy lidem ukrajují z jejich mzdy stále větší část. Zatímco v roce 2007 vydávali lidé na splácení úvěrů přibližně pětinu své mzdy, v roce 2015 to již byla více než čtvrtina. Zvyšuje se jak částka, kterou si lidé půjčují na bydlení i na spotřebu, tak i celkový objem půjček. Naopak se snižuje počet lidí s úvěry. Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací.

Ke konci roku 2015 dosáhl celkový dluh obyvatel 1,8 bilionu korun. Počet dlužníků se sice meziročně o jedno procento snížil, celkový dluh se ale zvýšil o 5,1 procenta (o 87,4 miliardy korun). Dlouhodobý dluh, který zahrnuje hypotéky a úvěry ze stavebního spoření, dosáhl 1,4 bilionu korun, zbylých 385 miliard korun byly krátkodobé úvěry na spotřebu. Z celkových více než 3 milionů dlužníků mělo dlouhodobý dluh o 3 tisíce lidí méně (1,1 milionu lidí) a krátkodobý dluh o 31 tisíc lidí méně (téměř 2,5 milionu lidí). Přes půl milionu lidí splácelo dlouhodobý i krátkodobý dluh zároveň.

Průměrná částka dlouhodobého úvěru na jednoho klienta dosáhla v loňském roce 1,3 milionu korun, což představuje meziročně nárůst o téměř šest procent, tedy o 69 tisíc korun. Průměrná částka krátkodobého dluhu připadající na jednoho klienta se meziročně zvýšila o osm procent, tedy o 9 tisíc korun na 127 tisíc korun.

Úvěrů v ohrožení je méně

Do problémů se splácením úvěrů se v loňském roce dostalo sice více lidí, ale dlužili méně. Ke konci roku 2015 dosáhla celková výše ohroženého dluhu 48,5 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 6 procent, tedy o 3,3 miliardy korun. Objem dlouhodobých ohrožených úvěrů se meziročně snížil o téměř 12 procent na 16,7 miliardy korun a počet klientů s dlouhodobým ohroženým dluhem o více než 10 procent. Objem krátkodobých ohrožených úvěrů poklesl o 3,2 procenta na 31,8 miliardy korun, ale počet klientů se zvýšil o 3,7 procenta.

U klientů, kteří mají uzavřeno více úvěrových smluv, se zvyšuje riziko, že se dostanou do problémů a přestanou splácet. Zatímco riziko nesplacení úvěru u klientů s jednou smlouvou je 13 procent, u klientů s více než pěti úvěrovými smlouvami je to 22 procent.

Při posuzování úvěruschopnosti byla v loňském roce zamítnuta žádost dvou třetinám žadatelů o úvěr kvůli nesplácení minulých závazků a přibližně třetině z důvodu hrozícího předlužení, tedy každá devátá žádost o úvěr.

„U klientů, kteří jsou sice prozatím schopni své finanční závazky splácet, se stává, že další úvěr by už finančně neunesli. Banky a finanční instituce si naštěstí tento fakt uvědomují a žadatele zodpovědně prověřují v komplexních registrech, jako jsou Bankovní a Nebankovní registr klientských informací, které obsahují informace o nesplácených i splácených dluzích,“ vysvětluje Jiří Rajl, výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací. „Povinnost prověřit úvěruschopnost klientů komplexněji než doposud je obsažena i v aktuálně projednávaném zákoně o spotřebitelském úvěru, a mimo jiné i z tohoto důvodu se na náš registr v posledních měsících obrací mnoho společností, které se připravují na proces licencování u České národní banky,“ dodává Jiří Rajl.

-Jana Zámečníková | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články