Na daň z nemovitosti zbývá pár dní

13. 5. 2015 – 17:40 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Na daň z nemovitosti zbývá pár dní
Daň z nemovitých věcí musí zaplatit všichni ti, kdo vlastnili nemovitost k 1. lednu 2015. V případě, že jste byt, dům nebo pozemek koupili až například v polovině ledna, budete daň platit až příští rok. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Vlastníte-li jakoukoli nemovitost, nezapomeňte do konce května zaplatit daň. Platbu by vám měla připomenout složenka ve vaší schránce se splatností do 31. května. Jenže koho se povinnost týká a co když složenka nepřijde?

Daň z nemovitých věcí musí zaplatit všichni ti, kdo vlastnili nemovitost k 1. lednu 2015. V případě, že jste byt, dům nebo pozemek koupili až například v polovině ledna, budete daň platit až příští rok.

Daň z nemovitých věcí je jako jediná daň stoprocentním příjmem obce, na jejímž území se nemovitost nachází. Dále obce dostávají 30 procent z daní OSVČ, které na území obce bydlí, 1,5 procenta z daní zaměstnanců zde pracujících a samozřejmě podíly na celostátním výběru daní,“ popsala daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu eDaně.cz Blanka Štarmanová.

Daň z nemovitosti není pro všechny stejná

Kolik kdo zaplatí, záleží na typu nemovitosti a na lokalitě, respektive obci, kde se nemovitost nachází. Kde má majitel trvalé bydliště, nehraje žádnou roli. Daň se platí finančnímu úřadu kraje, kde je nemovitost.

Koeficient, kterým se násobí daň podle typu nemovitosti, si může obec stanovit sama vlastní vyhláškou. „Většina poplatníků letos na dani zaplatí stejnou sumu jako loni. Koeficient si navýšil pouze Jablonec nad Nisou, z 1,6 platných pro rok 2014 na současných 2,5. V Praze dle vyhlášky platí koeficient 5,“ porovnala Blanka Štarmanová.

Jak na výpočet daně z nemovitosti

S novým občanským zákoníkem, který začal platit v loňském roce, přišel nový způsob výpočtu daně z nemovitosti. Některým poplatníkům se změnil způsob stanovení daně, a tak museli podat nová či dodatečná přiznání.

Nyní se daň z nemovitosti vypočítává jako násobek výměry nemovitosti s příslušnými sazbami, jakými jsou druh nemovitosti, průměrná cena pozemku na metr čtvereční, zastavěná plocha, počet nadzemních podlaží, nebo počet obyvatel v obci, a koeficienty, které se taktéž s rokem 2014 na některých místech změnily. Výpočet je komplikovaný, ale dobrým pomocníkem jsou internetové kalkulačky, které vám daň spočítají. Povinnost podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí bylo nutné podat do 31. ledna.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články