Na nádrž na dešťovou vodu dostanete příspěvek

17. 4. 2016 – 14:52 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Na nádrž na dešťovou vodu dostanete příspěvek
Ilustrační foto | zdroj: Elkoplast

Vodné i stočné neustále zdražuje. Vody je navíc čím dál větší nedostatek. Souvisí to se zvyšování průměrných teplot a většímu odpařování. Ministerstvo životního prostředí proto podpoří ty, kteří chtějí chytat dešťovou vodu do nádrží pro domácí použití.

Voda v České republice je čím dál vzácnější a je potřeba s ní šetřit - prosazuje ministerstvo životního prostředí. Připravuje nový dotační program Modrá úsporám, pomocí kterého chce lidi motivovat, aby hospodařili s vodou, a to zejména s dešťovou. Peníze z dotací proto můžou získat nejen obce, ale i majitelé domů a zahrad, kteří budou schopni vodu zadržovat, například v nádržích.

Co přesně by měl nabízet dotační program Modrá úsporám? Chce snižovat spotřebu vody například pomocí lepšího hospodaření se srážkovou vodou. "My bychom chtěli motivovat daleko větší část společnosti, aby tu vodu začali brát jako velmi cennou surovinu, protože prostě vodní blahobyt v České republice, skončil," vysvětlil jednoduše a jasně ministr životního prostředí Richard Brabec.

Za pravdu mu dávají i hydrologové. "Žijeme v teplejším období, což znamená, že zvyšuje se výpar a pokud se naplní scénáře nadále rostoucí teploty, tak ten výpar z krajiny bude situaci se suchem rozhodně zhoršovat¨," potvrzuje hydrolog Jan Daňhelka z Českého hydrometeorologického ústavu.

Na modré dotace by mohli dosáhnout všichni, kteří by na svém pozemku zadržovali vodu. Třeba v zahradním jezírku nebo v několikakubíkových nádržích.

Dešťová voda se dá využít k zalévání, ale i třeba na splachování. Šestnáctikubíková nádrž by vykryla celoroční spotřebu vody na záchodě pro dva lidi. Například ve Středočeském kraji by tak ušetřili zhruba sedm set korun. Modrá úsporám odstartuje nejpozději v polovině příštího roku. Ministerstvo na ní vyhradilo téměř 200 milionů korun a dotaci by tak mohly získat desetitisíce domácností.

O výši dotací se zatím jedná, ministerstvo předběžně mluví o 50 procentech z ceny. Program Modrá úsporám je totiž ve stádiu příprav, kdy se řeší, na co konkrétně bude možné peníze použít, kolik jich bude v jedné dotaci a jakým způsobem peníze čerpat.

Všechny detaily chce ministerstvo představit na podzim. Zatím se najisto počítá s penězi právě na ty velké nádrže na dešťovou vodu, ideálně podzemní. Jejich cena se pohybuje mezi deseti a dvaceti tisíci podle kapacity.

Naopak ministerstvo vyloučilo, že by přispívalo na sudy nebo vany, které lidé běžně na zahrádkách mají, i když ty jsou samozřejmě z hlediska hospodaření se srážkami také přínosné.

Zdroje:
MED, MŽP ČR

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články