Na ubytovně neušetříte! Jsou rájem pro lichváře

16. 5. 2012 – 22:41 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Na ubytovně neušetříte! Jsou rájem pro lichváře
Podle Varvařovského by měl funkční sociální systém lidi v nouzi zachytit v okamžiku, kdy jim teprve ztráta bydlení hrozí, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Řada chudých rodin v Česku žije v ubytovnách, ve kterých platí předražené nájemné. S lichvářskou praxí řady provozovatelů ubytoven pro lidi v nouzi nedokázalo udělat nic ani ministerstvo práce a sociálních věcí, které se pokusilo zastropovat částky, které lze hradit ze státního doplatku na bydlení.

Podle zjištění právníků Kanceláře veřejného ochránce práv provozovatelé ubytoven však své ceny nesnížili. Naopak rodiny nebo lidé odkázaní na bydlení v jejich ubytovnách se propadli pod životní minimum.

Náklady na bydlení v řadě chudinských ubytoven jsou podle ombudsmana Pavla Varvařovského v mnoha případech nemístné. Rodina s pěti dětmi například platí v ubytovně 19600 korun měsíčně. "Ačkoliv státní doplatek na bydlení u nich činí jedenáct a půl tisíce korun, rodina doplácí dalších více než osm tisíc korun," upozornil ombudsman na příklad z praxe. Jiná matka se třemi dětmi pak platí v ubytovně 10 900 korun. Doplatek na bydlení činí v jejím případě 4300 korun, žena ale sama musí doplatit 6600 korun.

V důsledku deregulace nájemného se v podobných ubytovnách začínají stále častěji ocitat senioři, protože taková zařízení zajišťují současně takzvané přístřeší. To totiž považuje novela občanského zákona za dostatečnou bytovou náhradu pro lidi, kteří se musejí ze svých domovů vystěhovat kvůli neschopnosti hradit tržní činži.

"Absence sociálního bydlení vede k tomu, že lidé, kteří se dostanou do tíživé situace, končí v ubytovnách, kde jsou jejich náklady paradoxně i několikanásobně vyšší než v původním bytě. Dostávají se tak do mnohem horší situace než před ztrátou vlastního bydlení," zdůraznil ombudsman. Právníci Kanceláře veřejného ochránce práv přitom připustili, že provozovatelům takových ubytoven je prakticky nemožné prokázat lichvu, která je trestným činem.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,150 23,330
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články