Nakupujete v zahraničí? Pozor na dopis Celní správy! Nenaleťte

23. 11. 2014 – 19:15 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nakupujete v zahraničí? Pozor na dopis Celní správy! Nenaleťte
Zneužití jména celní správy a podvodech souvisejících s fingovanými zásilkami. V těchto dnech se obdobný podvod znova objevil v souvislosti s koupí a dovozem vozidla z Maďarska. Podvodníci opět použili pro komunikaci se zákazníkem e-maily, tentokrát nikol | zdroj: NašePeníze.cz

Celníci varovali už minulý rok před zneužitím jména Celní správy ČR při nakupování zboží v zahraničí. Podvodníci zaslali e-mail, který vyzýval k zaplacení pochybné faktury související s nákupem v zahraničí. E-mail, který obsahoval fakturu a údajný společný dopis finančního úřadu a Generálního ředitelství cel. Dopis byl naprostý padělek ať již z hlediska formy a obsahu informací, tak použitými podpisy, razítky i logem celní správy,“ uvedla celní správa.

Účelem falešného dopisu bylo přimět zákazníka k zaplacení pochybné faktury. „Pokud orgány celní správy či finanční správy k jakýmkoliv platbám vyzývají, je korespondence vedena v písemné podobě na doručenku, případně elektronicky cestou datové schránky,“ upozornili celníci s tím, že se pravděpodobně podobné pokusy o podvod budou opakovat.

Varování je tu opět od celníků při nakupování zboží v zahraničí 

Zneužití jména celní správy a podvodech souvisejících s fingovanými zásilkami. V těchto dnech se obdobný podvod znova objevil v souvislosti s koupí a dovozem vozidla z Maďarska. Podvodníci opět použili pro komunikaci se zákazníkem e-maily, tentokrát nikoli v anglickém, ale českém jazyce.

Na počátku listopadu byl zákazníkovi zaslán e-mail, který obsahoval fakturu a údajný společný dopis finančního úřadu a Generálního ředitelství cel. Dopis je naprostý padělek ať již z hlediska formy a obsahu informací, tak použitými podpisy, razítky i logem celní správy). Účelem tohoto falešného dopisu bylo bezpochyby přimět zákazníka k zaplacení pochybné faktury. Příjemce naštěstí požádal celní správu ještě před platbou o konzultaci a bylo mu doporučeno, aby v žádném případě fakturu nehradil.

Lze předpokládat, že obdobné pokusy o podvod se budou opakovat. Apelujeme na občany i firmy, aby byli obezřetní a nenechali se zmanipulovat různými „výhodnými“ nabídkami ke koupi zboží v zahraničí. V případech, kdy se občané s obdobnými podezřelými výzvami setkají, doporučujeme jim před platbou kontaktovat celní úřady nebo Generální ředitelství cel.

Pokud orgány celní správy či finanční správy k jakýmkoliv platbám vyzývají, je korespondence vedena v písemné podobě na doručenku, případně elektronicky cestou datové schránky.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články