Nečas: Švarcsystém v Česku téměř neexistuje

28. 3. 2013 – 18:33 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nečas: Švarcsystém v Česku téměř neexistuje
Švarcsystém, tedy činnost, při které osoby vykonávají pro zaměstnavatele běžné činnosti nikoli na základě pracovně-právního vztahu, ale například na živnostenský list, byl dlouhodobě považován za jeden z významných českých problémů, Foto: ODS | zdroj: NašePeníze.cz

Premiér Petr Nečas (ODS) ve čtvrtek ráno uvedl, že na základě desetitisíců kontrol se zjistilo, že takzvaný švarcsystém v Česku téměř neexistuje. V řadách opozice to ale vyvolalo nevěřícné kroucení hlavou a premiérův výrok označují za kuriozitu.

Švarcsystém, tedy činnost, při které osoby vykonávají pro zaměstnavatele běžné činnosti nikoli na základě pracovně-právního vztahu, ale například na živnostenský list, byl dlouhodobě považován za jeden z významných českých problémů. Podle premiéra Nečase však už v Česku téměř neexistuje. Své tvrzení dokládá tím, že stát v minulém roce provedl 35 tisíc kontrol různých podnikatelských subjektů a využívání zakázaného švarcsystému zjistil jen v 500 případech.

TIP: Zákaz švarcsystému? Těžko, využívají ho i sami poslanci

"Švarcsystém je superdémonizován. Hraje v naší ekonomice a na našem trhu práce naprosto okrajovou úlohu, je v podstatě naprosto nezajímavý," řekl Nečas s tím, že vůbec nemá smysl investovat do jeho potírání. Počty kontrol zaměřených na tento nešvar se proto podle premiéra omezí a budou cíleny jen na určité oblasti, kde existují "náklady typu bezpečnost práce, ochrana pracovníků z hlediska ochrany jejich zdraví a života a podobně". Stát totiž dosud v některých případech přistupoval podle premiéra až příliš tvrdým způsobem, kdy byli například zaměstnanci nuceni u sebe nosit své smlouvy.

S výroky předsedy vlády však nesouhlasí opozice. Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka Nečas problém bagatelizuje a premiérovy výroky dokonce sociální demokrat pokládá za kuriozitu. "Tento systém je u nás rozšířen jako nikde jinde v Evropě, je to zvláštnost, která byla dokonce kritizována i evropskou správou," řekl Zaorálek. Švarcsystém kromě toho, že přináší sociální nejistotu a nerovné postavení z hlediska sociálního zajištění, má i negativní ekonomické dopady, když způsobuje kvůli příjmové nejistotě snižování poptávky a spotřeby. Sociální demokraté se podle něj budou v budoucnu švarcsystémem zabývat a připraví postup pro jeho omezení, ač přiznává, že to nebude jednoduché.

Miroslav Kyncl | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články