Nečas: Vláda už splnila 60 procent svého programu

14. 7. 2012 – 8:46 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nečas: Vláda už splnila 60 procent svého programu
Za dobu vlády premiéra Nečase se také vynořilo několik korupčních afér., Foto:vlada.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Premiér Petr Nečas (ODS) bilancuje ve svém pátečním prohlášení dva roky práce vlády. Za tu dobu bylo splněno 60 procent z programového prohlášení a 166 vládních návrhů prošlo parlamentním legislativním procesem a dostalo se do Sbírky zákonů, pochválil práci své vlády Nečas.

"Dva roky vlády jsou za námi. Jsou to dva roky často zásadních změn, ke kterým předchozí vlády neměly odvahu. Vláda nadále hodlá v naplňování programového prohlášení pokračovat a za jeden z hlavních úkolů považujeme vysvětlovat a zdůvodnit tyto podle našeho názoru nezbytné kroky široké veřejnosti," zhodnotil předseda vlády.

Klíčové pro vládu je podle premiéra snižování tempa zadlužování veřejných rozpočtů tak, aby se v příštím roce dosáhlo deficitu pod tři procenta HDP. "Naším hlavním záměrem je každoroční postupné snižování schodků veřejných rozpočtů," řekl Nečas. Rozpočtová odpovědnost je podle předsedy vlády nutností, kterou se musí řídit všechny státy.

"Stát šetří v první řadě u sebe. Objem mezd ve státní správě klesl o deset procent a výdaje jednotlivých ministerstev klesnou podle výhledu do roku 2014 až o více než 50 procent. Složenou daňovou kvótu přitom nechceme zvyšovat a hodláme ji udržet kolem 34,5 procenta," popsal úsporné kroky vlády Nečas.

Za dobu vlády premiéra Nečase se také vynořilo několik korupčních afér. "Tolik medializovaný boj proti korupci nevidíme v siláckých prohlášeních, heslech a kampaních, ale v trpělivé a postupné nápravě dlouho zanedbávaného prostředí veřejných zakázek," doplnil Nečas.

-František Bužek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články