Nejbohatší Čech: Korupce je teď horší než v Rusku

10. 4. 2012 – 8:30 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nejbohatší Čech: Korupce je teď horší než v Rusku
Majitel PPF rovněž v rozhovoru s MF DNES potvrdil svůj zájem o koupi podílu ve Slovenském plynárenském průmyslu, Foto: PPF | zdroj: NašePeníze.cz

Majitel skupiny PPF a nejbohatší Čech Petr Kellner má významné investice v Rusku a léta odpovídal na dotazy o tom, jak rizikové a problematické je tam podnikání. Nyní je podle něj situace u nás kritičtější, alespoň co se týče míry uplácení, uvedl v exkluzivním rozhovoru v úterním vydání MF DNES.

"Pokud srovnám situaci tady a tam - a máme v Rusku docela velký byznys - tak situace u nás je bohužel horší," uvedl Kellner a dodal, že je rád, když se daří korupci odkrývat. "Měl jsem už někdy pocit, že je to za hranou."

Na otázku, zda i on musel někdy uplatit, odpověděl: "Petr Kellner uplácet nemusí. Ale samozřejmě nežiju ve vzduchoprázdnu. Jsem rád, že se médiím daří do korupce u nás rýt, protože jsem měl už někdy pocit, že je to za hranou."

O politickém či jiném veřejném angažmá neuvažuje. Pouze podporuje budoucí Institut Václava Klause, na jehož sídlo věnuje několik desítek milionů korun. Kellnera mrzí, že se o bývalé prezidenty nedokáže postarat stát. "Když odchází prezident, tak nemá odcházet s rentou padesát tisíc. Člověk, který tu zemi reprezentoval, a je jedno, jestli to byl Václav Havel nebo Václav Klaus, má být zabezpečený, má mít zabezpečenou kancelář, pracovní zázemí," řekl MF DNES Kellner. Jak dodal, pokud se stát nepostará, nezbývá, než aby to udělal soukromník "jako já nebo Bakala".

Podle Kellnera je problematické, že politické strany v České republice nemají žádný plán, jak zabezpečit své vrcholné představitele po skončení jejich angažmá. Čímž nemyslí zrovna doživotní rentu, ale výhled do budoucnosti, aby politici věděli, jak na tom ekonomicky budou po odchodu z funkce. Jako je tomu například v Německu. "Ti lidé to vědí a nemusí se pak v době, kdy jsou ve funkci, tolik starat o svá privátní konta. A nakonec je to pro stát mnohem, mnohem levnější, než když politici ve funkci myslí na své hypotéky," cituje MF DNES Kellnera.

Majitel PPF rovněž v rozhovoru s MF DNES potvrdil svůj zájem o koupi podílu ve Slovenském plynárenském průmyslu, polostátní firmě, která obchoduje s plynem a spravuje i plynovod na území Slovenska a popsal zákulisí úspěšného boje o Sazku, který byl zřejmě nejviditelnější akcí Kellnerova impéria na českém území v poslední době. Přiznal, že se v souboji o loterijní firmu, nad kterou převzal kontrolu společně se skupinou Karla Komárka, angažoval od samého počátku.

-Zdenek Michora | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články