Německé supermarkety začnou konečně přijímat platební karty

14. 9. 2015 – 0:22 | Bankovní účty | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Německé supermarkety začnou konečně přijímat platební karty
Vysoké poplatky řetězců za používání platebních terminálů klesnou díky regulaci Evropské unie. Německo, které doposud zaostávalo v přijímání mezinárodních platebních karet dosáhlo revoluční změny v několika málo posledních týdnech. Foto:SXC, Zdroj textu: | zdroj: NašePeníze.cz

Revoluce v používání platebních karet dorazila už i do Německa. Nově zaplatíte v tamních supermarketech i platební kartou MasterCard a Visa.

Vysoké poplatky řetězců za používání platebních terminálů klesnou díky regulaci Evropské unie. Německo, které doposud zaostávalo v přijímání mezinárodních platebních karet dosáhlo revoluční změny v několika málo posledních týdnech. Platební kartou zde můžete zaplatit už i u maloobchodních a diskontních řetězců jako jsou Lidl, Aldi, Kaufland nebo Netto. Jedním z mála řetězců, kde stále kartou nezaplatíte je IKEA. Zde si budeme muset ještě chvíli počkat.

Na stejnou změnu se chystá i Česká republika. Evropský parlament odsouhlasil v březnu strop výše u takzvaného interchange fee (který inkasuje banka, která vydala kartu) na 0,3 procenta u kreditních (úvěrových) karet a 0,2 procenta u debetních karet (karta spojená s běžným účtem). Dnes se totiž výše interchange fee v Česku pohybuje v průměru kolem jednoho procenta, což by mohly být závažné negativní důsledky nové regulace. Banky a kartové společnosti varují před zvyšováním bankovních poplatků, nicméně průlom v Německu ale ukazuje konkrétní pozitivní dopad.

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,290
USD 23,540 23,720
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články