Neomezené volání za 500 korun způsobilo ve Francii mobilní revoluci

19. 1. 2012 – 8:44 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Neomezené volání za 500 korun způsobilo ve Francii mobilní revoluci
Cena neomezených tarifů v ČR se pohybuje kolem 3000 korun, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Telekomunikační operátor Free Mobile za sedm dní na francouzském trhu způsobil nečekaný odliv zákazníků od dosavadní trojice poskytovatelů mobilních služeb. Neomezený tarif za 20 euro (510 korun) vyvolal u operátorů vlnu zlevňování služeb a změnil celý trh, napsala ve středu agentura Reuters.

Čtvrtý mobilní operátor na francouzském trhu Free Mobile získal licenci na provozování 3G sítě v roce 2009 za 240 milionů eur. Jeho konkurenti Bouygues Télécom, Orange a SFR nyní čelí masivnímu odlivu zákazníků. Free Mobile totiž zákazníkům předraženého francouzského mobilního nabídl trhu dva lákavé tarify, uvedla agentura Reuters.

TIP:

- Chcete také levnější volání, sms i internet?

- Lidé se spojují proti gigantům aby ušetřili za benzín, volání, internet, i oblečení

První tarif je neomezený a za cenu 19,99 eur (zhruba 510 Kč) měsíčně zákazníkům poskytuje neomezené množství SMS a MMS zpráv, neomezené datové přenosy do objemu 3 GB s možností sdílení internetu z telefonu, využití Wi-Fi hotspotů bez kapacitních limitů, bezlimitní hovory do mobilních a pevných sítí v rámci Francie a do USA, Kanady, Aljašky a Havaje a stejnou nabídku hovorů do pevných sítí ve 40 dalších zemích. To vše bez jakéhokoli závazku nebo smlouvy.

Druhý tarif za dvě eura (51 Kč) měsíčně poskytuje 60 volných minut a 60 SMS, opět bez závazku či smlouvy.

Free Mobile začal poskytovat mobilní služby 10. ledna 2012. Společnost ale už od roku 2007 poskytuje internetové a kabelové služby. Její zákazníci mají mobilní paušály ještě levnější, první si mohou pořídit za 15,99 euro (409 Kč), druhý mají zcela zdarma.

Free Mobile má svou sítí pokryto 30 procent území, zbytek území pokrývá prostřednictvím sítě Orange, se kterou má uzavřenou roamingovou smlouvu.

Dostane rozum i některý z tuzemských operátorů?

Cena neomezených tarifů v ČR se pohybuje kolem 3000 korun.

Ceny tarifů v Česku jsou terčem kritiky dlouhou dobu, stejně tak i Český telekomunikační úřad, který by měl mobilní trh regulovat. Operátoři klientům vzkazují, že cenová srovnání se západními zeměmi nejsou relevantní. Předraženost českých operátorů potvrzuje například i analýza poslaneckého podvýboru pro telekomunikace či zpráva OECD. ČTÚ zjistil, že průměrné ceny na trhu nekopírují snižování regulovaných poplatků, které si operátoři účtují mezi sebou. Průměrná cena minuty volání na maloobchodním trhu předloni klesla o téměř šest procent na 2,56 Kč za minutu. Loni klesla zhruba o desetinu. Mezioperátorský neboli terminační poplatek se přitom předloni snížil o 28 procent na 1,81 Kč a loni o dalších 33 procent.

Proto i ČTÚ chystá změny - na trh by mohl pustit tzv. virtuální operátory, kteří běžně fungují v západoevropských zemích, navíc by měl na trh vstoupit čtvrtý operátor.

Ve Francii na odliv zákazníků k Free Mobile zareagoval první France Telecom, když zlevnil služby divize Sosh, zacílené na mladou generaci uživatelů mobilního internetu. Následoval nadnárodní koncern Vivendi provozující operátora SFR a podle zdrojů agentury Reuters se k podobnému seškrtání cen mobilní komunikace chystá i třetí Bouygues.

-Ondrej Fér | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,290 25,410
USD 23,770 23,950
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články