Nezaměstnaní bez podpory? I to může být od 1. ledna 2013

13. 12. 2012 – 15:38 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nezaměstnaní bez podpory? I to může být od 1. ledna 2013
Vláda přehlédla chybu v zákoně, ohrožuje výplaty podpory v nezaměstnanosti. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Vláda přehlédla chybu v zákoně a ta ohrožuje výplaty podpory v nezaměstnanosti. Od 1. ledna začne platit, že dávky pro nezaměstnané lze vyplácet jen sKartou, problém ale je, že v té době ji nebudou všichni příjemci mít. Ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) ve čtvrtek připustila, že v zákoně je chyba a že ji vláda chce vyřešit v režimu legislativní nouze příští týden.

Připustila, že od 1. ledna 2013 není zákonem ošetřena výplata podpory v nezaměstnanosti, při rekvalifikaci a kompenzace odstupného. "Tato oblast je od nového roku novelizována. Nové znění dává zákon o zaměstnanosti do souladu s ostatními zákony o výplatě nepojistných dávek. Tato výplata má podle zákona od nového roku probíhat prostřednictvím sKarty,“ uvedla ministryně.

Podotkla, že úprava prošla legislativním procesem formou pozměňovacího návrhu. "Pozměňovací návrh byl podán formou poslaneckého pozměňovacího návrhu. Podle mých informací ministerstvo práce a sociálních věcí v té době předpokládalo, že výplata nepojistných dávek bude probíhat od 1. ledna již plně prostřednictvím sKaret,“ podotkla Müllerová.

Jenomže taková situace s lednem nenastane, protože příjemci, kterých se to týká, nejsou dosud vlastníky sKaret. "Kvůli této situaci tedy chybí od ledna příštího roku v zákoně o zaměstnanosti příslušné přechodné ustanovení, které by výplatu upravovalo do doby předání sKarty. Tato situace byla pro mě nová. Proto jsme řešili v souvislosti s celkovou legislativní úpravou používání sociálních karet i tato přechodná ustanovení, která nejsou v zákoně o zaměstnanosti, a tak nejsou přechodná ustanovení ani v zákoně, který se týká sociálně právní ochrany dětí, to znamená výplaty pěstounských dávek,“ přiznala.

Poslancům oznámila, že chce do sněmovny předložit příští týden návrh, který by situaci vyřešil.

ČSSD s tím nesouhlasí. "Všechny kroky, které byly loni přijaty ve spojení s sKartou, byly připravené nedostatečně a takto byly schváleny. Od nového roku nastane stav, se kterým ministerstvo vůbec nepočítalo,“ řekl šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka. "Smlouva s Českou spořitelnou nemá dostatečnou legislativní oporu. Žádal jsem proto ministryni, aby ji urychleně analyzovala a zvážila režim legislativní nouze. Nejlepší by ovšem bylo, aby v něm koalice předložila návrh na úplné zrušení sKaret. Možná by to ulehčilo práci i policii. Vraťme se ke standardnímu vyplácení dávek," vzkázal Sobotka vládě.

"Premiér by si měl svolat ministry a zeptat se jich, kde všude ještě hrozí kolaps. Měli by si udělat celkovou revizi a pak dát všechno dohromady v režimu legislativní nouze, ať se nescházíme každý den, jednou s dávkami pro nezaměstnané, pak u Czech pointu, den na to u platů soudců. Když je vláda v krizi, měla by se aspoň začít bavit s opozicí a hledat řešení,“ dodal Sobotka.

Od 1. ledna kromě nezaměstnaných hrozí potíže i Czech pointu. Od ledna se může stát, že Czech pointy nebudou fungovat, protože ministerstvo vnitra dosud neuzavřelo výběrové řízení na jejich provozovatele. „Nebude možné registrovat novorozence, žádat o výpis z trestního rejstříku. Vnitro už výběrové řízení řeší rok. Jenomže vyřadilo uchazeče, který byl o 130 milionů levnější než ten, který vyhrál. Vyřazený se obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. A teď reálně hrozí, že od ledna systém nebude fungovat. Buď k tomu došlo omylem, neschopností, nebo záměrně, protože se stále odsouval termín řízení, aby na konci roku mohlo ministerstvo zadat zakázku bez řádného výběrového řízení,“ doplnil Jeroným Tejc, předseda poslaneckého klubu ČSSD.

Katerina Surmanová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články