Nezaměstnanost stále klesá a klesat bude, pro firmy to může být problém

10. 4. 2016 – 9:18 | Domácí | Martin Slapnička | Diskuze:

Nezaměstnanost stále klesá a klesat bude, pro firmy to může být problém
zdroj: freeimages.com

Podíl nezaměstnaných se v březnu snížil na 6,1 procenta, což je nejnižší březnová úroveň od roku 2008. Poklesu nezaměstnanosti pomohl ekonomický růst, sezónní vlivy i teplé březnové počasí. Analytici očekávají, že nezaměstnanost bude letos dále klesat až k pěti procentům.

Nezaměstnaných lidí bylo v březnu 443 109. Volných pracovních míst naopak přibylo. Zaměstnavatelé nabízeli 117 335 volných pozic, což je zase nejvyšší březnová úroveň od roku 2008. Ve srovnání s Evropskou unií se Česká republika v nezaměstnanosti drží na druhé pozici za Německem.

„Za pokles nezaměstnanosti vděčíme především ekonomickému růstu, díky němuž se problém lidí bez práce neustále zmenšuje. Rostoucí poptávka především po tuzemské produkci průmyslu vede firmy k investicím a najímání dalších pracovníků. Průmysl je tak i nadále největším zaměstnavatelem a současně nabírá nejvíce lidí. Dostává se tak dokonce do situace, kdy se mu nedostávají noví kvalifikovaní zaměstnanci. Tento fakt by mohl nakonec pomoci trochu přiživit růst mezd v tomto odvětví, které v rámci EU pracuje s osmými nejnižšími pracovními náklady,“ uvedl Petr Dufek z ČSOB.

Nezaměstnanost v letošním roce ještě klesne, mzdy porostou. „Už v dubnu by měl podíl nezaměstnaných spadnout pod 6 % a na podzim dokonce pod 5 %. Růst české ekonomiky by totiž měl pokračovat díky domácí poptávce, především spotřebě domácností. I zahraniční vývoj by měl zůstat příznivý a podporovat české exporty. Zaměstnavatelé ale mohou narážet na dlouhodobý problém české ekonomiky, což je nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Firmy proto budou muset zvedat mzdy – letos očekáváme jejich růst o 3,6 % (bez očištění o inflaci),“ uvedl Marek Dřímal z Komerční banky.

Další analytici také očekávají pokles nezaměstnanosti, ve svých výhledech jsou ale méně optimističtí. „ Efekt sezónních prací, respektive úvazků na dobu určitou zde bude vidět i v dalších měsících. Míra nezaměstnanosti se tak může brzy lehce dostat pod 5,5 %. Letošní rok skončí nezaměstnanost nejspíše pod hranicí šesti procent a bude tak nejnižší za posledních osm let,“ dodává Petr Dufek.

Zdroje:
MPSV

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články