Nezaměstnanost se blíží k deseti procentům. Je lépe než před rokem

8. 3. 2012 – 9:06 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nezaměstnanost se blíží k deseti procentům. Je lépe než před rokem
Práci nemá více než 541 tisíc lidí, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Míra nezaměstnanosti v ČR v únoru vzrostla z lednových 9,1 na 9,2 procenta, ve čtvrtek o tom informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Oproti únoru tohoto roku je o 7,5 tisíce lidí bez práce víc. Úřad práce ČR (ÚP ČR) ke konci února evidoval celkem 541 685 uchazečů o zaměstnání. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2011 poklesl počet lidí bez práce o 25 211.

Práce chybí hlavně pro ženy, kterých je bez práce o něco málo víc než mužů.

Nejvíce nezaměstnaných bylo v okresech Jeseník a Bruntál, kde je jich k 18 procentům, o procento méně lidí bez práce bylo v okrese Most, Znojmo a Hodonín. Nejnižší mírou nezaměstnanosti se může pochlubit Praha, kde nepracuje 3,5 až 4,2 procenta lidí a Mladá Boleslav s nezaměstnaností 5 procent.

Největší nárůst byl však v okresech Ústí nad Labem (o 4,5 %), Benešov (o 4,2 %), Praha-západ a Prachatice (shodně o 3,2 %) a Kutná Hora (3,1 %).

Zaměstnavatelé jsou s náborem nových pracovních sil opatrní

Zaměstnavatelé jsou při náboru nových pracovníků stále opatrní, může za to především nejisté tempo růstu domácí ekonomiky, tvrdí analytici osloveni agenturou Mediafax.

„Obvykle sice nezaměstnanost v únoru klesá, ale vzhledem k oslabující ekonomice není až tak překvapivý její mírný vzestup,“ uvedl Petr Dufek, analytik ČSOB a dodal, že nezaměstnanost v nejbližších měsících čeká pokles k 8,5 procenta díky sezonním pracím, které můžeme na trhu práce očekávat už od března.

„Před několika dny uveřejnila vláda další plánované kroky na straně výdajů, které dopadnou také na státní úředníky. Další zeštíhlování státního aparátu a slučování či rušení některých úřadů bude tlačit na další růst počtu lidí bez práce. Nezaměstnanost by se tak mohla převalit přes 9,5 procenta,“ míní analytik skupiny Citfin, Tomáš Volf.

Podle něj vyšší nárůst nezaměstnanosti v únoru nepřišel kvůli tomu, že vymizel negativní vliv ukončování pracovních poměrů koncem roku. „Ten se projevil už v lednové nezaměstnanosti, dá se podle něho tedy hovořit o zrychlené nezaměstnanosti v minulém měsíci.“

„Část zaměstnavatelů si zvykla posílat své zaměstnance na zimu na úřady práce, aby se na jaře mohli opět vrátit,“ komentoval dále Dufek s tím, že pracovní úvazky na dobu určitou a vedle toho rozvinutý švarcsystém se tak stávají stále významnějším českým koloritem. To, co by mohlo s nezaměstnaností zahýbat k lepšímu, a sice částečné úvazky, rozhodně zatím příliš nelákají.

Koncem roku analytici očekávají nezaměstnanost okolo devíti procent.

Nejlépe placené obory podle aktuálních nabídek práce

 

 

 

 

 

 

Nejvyšší průměrné platy v okresech

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články