Nezaměstnanost vzrostla, přes to, je nejnižší za posledních sedm let

12. 1. 2016 – 0:26 | Práce | Martin Slapnička | Diskuze:

Nezaměstnanost vzrostla, přes to, je nejnižší za posledních sedm let
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Míra nezaměstnanosti oproti listopadu sice vzrostla, avšak tento posun nahoru jde zcela na vrub sezónním vlivům. V prosinci totiž obvykle končí úvazky na dobu určitou, respektive sezónní práce, a tak nezaměstnanost v tuto dobu pravidelně krátkodobě vzroste. Podstatný je samotný výsledek, který je nejlepší za posledních sedm let.

Míra nezaměstnanosti dosáhla na konci loňského roku 6,2 % a je tak meziročně nižší o 1,2 procentního bodu. Znamená to, že si v prosinci muselo hledat práci o 89 tisíc lidí méně než v roce 2014.

Rok 2015 byl z pohledu vývoje na trhu práce velmi příznivým rokem. Za pozitivní vývoj na trhu práce vděčíme především až nečekaně silnému růstu ekonomiky vytvářejícímu nová pracovní místa a zajišťujícímu rekordní zaměstnanost. Vedle toho zůstává i rekordní počet pracovních míst neobsazených. Na konci roku se totiž nabízelo v rámci celé ČR více než 102 tisíc volných míst.

Na druhou stranu je třeba vzít v úvahu, kolik je z těchto míst i v regionech s dlouhodobě vyšší nezaměstnaností – viz třeba Ostrava, kde sice nezaměstnanost dosáhla 10,1 %, nicméně k dispozici bylo cca 4000 neobsazených míst.

Na trhu se začíná projevovat nejen nedostatek zájemců, ale především se ukazuje nízká atraktivita volných pracovních pozic. A tak tlak na vyšší mzdy bude asi hlavním rysem vývoje tuzemského trhu práce v letošním roce. Při rekordní zaměstnanosti (respektive rekordní ziskovosti firem) a omezené nabídce kvalifikované pracovní síly se tito zaměstnanci po letech dostávají do výhodnější vyjednávací pozice.

Nepředpokládáme však, že by už letos nebo v příštím roce mělo dojít k přehřátí trhu práce, které by vyústilo do nadměrného růstu mezd podkopávajícího  konkurenceschopnost tuzemské ekonomiky. Ostatně mezinárodní srovnání nákladů vyznívá pro ČR v rámci EU stále velmi výhodně.

Zdroje:
ČSOB, Petr Dufek

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,310
USD 23,380 23,480
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články