Nikomu nedlužil, přesto mu exekutor sebral auto. Hrozí to i vám!

28. 1. 2015 – 19:36 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nikomu nedlužil, přesto mu exekutor sebral auto. Hrozí to i vám!
Auta, která jsou součástí exekuce, se dlužníci snaží prodat v autobazarech, na inzerát nebo přes známé. Obvykle se jedná o velmi výhodnou nabídku, takže s rychlým prodejem není až takový problém. A pozor, tato situace může nastat u vozidel všech cenových | zdroj: NašePeníze.cz

Jak je to možné? Jednoduše. Dlužníci se stále častěji pokoušejí prodat auta i ve chvíli, kdy už je na ně vedena exekuce. Jenže v tu chvíli už mají tzv. generální inhibitorium, což znamená, že mají zákaz nakládat se svým majetkem. Pokud si od nich auto koupíte, máte problém.

Exekutor ho obvykle najde a bez náhrady vám ho zabaví.  
„Nový majitel tak najednou nemá ani peníze, ani automobil. Jedinou jeho možností je obrátit se na původního vlastníka vozu, aby mu peníze z titulu bezdůvodného obohacení neprodleně vrátil.“ Říká Mgr. Kateřina Procházková, mluvčí poradenského portálu poradnaveritele.cz. „V praxi se však běžně setkáváme se situací, že původní majitel vozu peníze nevrátí, protože je předlužený a peníze z prodeje už dávno utratil. Pak nezbývá nic jiného, než se s ním soudit. U notorických dlužníků pak bohužel není zárukou vrácení peněz ani vyhraný soudní spor, obvykle už nemají z čeho platit.“ Dodává Procházková

Snil americký sen

Podobný případ se stal panu Petrovi ze středních Čech, který si za 350 tisíc koupil od známého auto americké značky. Zánovní auto si však doma v garáži moc dlouho nehýčkal. Pohodlného svezení si užíval zhruba tři měsíce, když se ozval exekutor a chtěl po něm automobil vrátit.

„Nejdřív jsem vůbec nechápal, jak po mně exekutor může chtít auto, když nikomu nic nedlužím. Teprve u právníka jsem zjistil, že jsem se vlastně stal obětí podvodu svého známého. Díky němu teď musím auto, za které jsem dal 350 tisíc, bez náhrady předat exekutorovi. Jak jsem posléze zjistil, tak kupní smlouva na věc, která je zařazena do exekuce, je neplatná.“  Stěžuje si pan Petr. Zároveň u právníka zjistil, že se svých peněz musí domáhat po původním majiteli. Ten však má na sebe vedených už 12 exekucí na více než 3 miliony a zůstává otázkou, zda mu dlužník bude mít z čeho zaplatit. 

Počet podvodů roste

Podle exekutorů počet podobných případů rok od roku narůstá. Auta, která jsou součástí exekuce, se dlužníci snaží prodat v autobazarech, na inzerát nebo přes známé. Obvykle se jedná o velmi výhodnou nabídku, takže s rychlým prodejem není až takový problém. A pozor, tato situace může nastat u vozidel všech cenových kategorií! Jsou zaznamenány případy prodeje laciných ojetin za pár tisícovek ale i velmi luxusních a jen pár měsíců starých aut.

Prověřujte, lustrujte

„Než se rozhodnete koupit ojeté auto, pečlivě prověřte nejen to, zda není kradené, ale rozhodně nahlédněte i do Centrální evidence exekucí. Jakmile se dlužník dostane do hledáčku exekutora, dostane se jeho jméno i do této evidence.“ Upozorňuje Kateřina Procházková a dodává, že v případě pozitivního zápisu v Centrální evidenci exekucí je jasné, že dlužník nemůže se svým majetkem volně disponovat, tudíž ani nikomu prodat auto. „Ale pozor, ani tato evidence však není stoprocentní, nejsou v ní totiž zaznamenané soudní výkony, ani daňové exekuce. Navíc i záznam probíhá s jistým, byť minimálním, zpožděním. Přesto se v řadě případů může stát účinným varováním.“ Dodává Procházková.

Pár rad závěrem

Jestliže je auto podezřele levné, ihned zpozorněte. Zjistěte, zda auto není kradené, nenachází se v zahraničí nebo zda jeho majitel nemá záznam v Centrální evidenci dlužníků. Jestliže to je váš známý, poptejte se mezi lidmi, zda náhodou nemá finanční problémy. Pokud zjistíte, že se prodejce potýká s exekucemi, rozhodně mu nepomáhejte tím, že si od něj koupíte auto. Přijdete o auto, o peníze a nejspíš i o kamaráda.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články