Nižší daně a zvyšování platů. Co vše se změnilo od července?

3. 7. 2017 – 10:20 | nasepenize | red | Diskuze:

Nižší daně a zvyšování platů. Co vše se změnilo od července?
zdroj: tisková zpráva

Nižší daně, zvyšování platů, ale také vyšší pokuty za některé přestupky - nejen tyto změny přináší začátek prázdnin. Co všechno je od začátku července jinak? Podívejte se v přehledu.

Zvyšování platů

Výdělky v sociálních službách vzrostou od července o 23 procent. Pracovníci v kultuře či nepedagogické profese ve školství si přilepší o 9,4 procenta. O dva tisíce korun si polepší i zdravotní sestry.

Vládní nařízení ruší tři z devíti platových tabulek. Řada pracovníků s nízkými výdělky se tak přesune do vyšších tarifů. Odbory a poskytovatelé péče si dlouhodobě stěžovali na to, že kvůli malému odměňování chybějí v Česku tisíce pečovatelek a pečovatelů, kteří by se starali o seniory a postižené.

Díky změně tarifů si od července přilepší 93 tisíc zaměstnanců státu a 72 tisíc pracovníků, které platí samosprávy. Týká se to konkrétně lidí v sociálních službách a kulturních zařízeních, umělců, nepedagogických pracovníků ve školství, zdravotníků, technického personálu i administrativních sil.

Daňový balíček

Sleva na dani na druhé dítě vzroste letos o 2400 Kč na 19.404 Kč ročně, na třetí a další dítě o 3600 Kč na 24.204 Kč ročně. U jednoho dítěte zůstává sleva 13.404 Kč ročně. Vyšší daňové slevy na děti bude možné uplatnit zpětně od počátku roku.

Předloha také snižuje na polovinu limity pro výdajové paušály živnostníků, které jim slouží při výpočtu základu daně. Místo toho, aby dokládali jednotlivé výdaje během roku, uplatní je paušální částkou, kterou zákon stanoví procentem, a to podle jednotlivých druhů podnikání. Paušály se dají ale využít jen u příjmů do dvou milionů korun, nyní se sníží tento limit na jeden milion. Procentní sazby paušálů se nemění.

Schválená změna na druhé straně rozšiřuje okruh živnostníků, kterým může po dohodě finanční úřad stanovit daň z příjmů paušální částkou. Nově se může vztahovat i na živnostníky se zaměstnanci nebo na ty, co podnikají při zaměstnání.

Balíček také přináší opatření pro boj s daňovými úniky. Nově zavádí institut nespolehlivé osoby. Ten by měl zamezit podnikatelům, kteří jsou zařazení na seznamu nespolehlivých plátců, aby účelově zrušili svou registraci plátce DPH, následně ji znovu získali, a tak fiktivně očistili svoje jméno. Lidé by taky nově mohli platit daně platebními kartami.

Vyšší pokuty za přestupky

Pokuty za některé přestupky se zvýší až desetinásobně. Urážka policisty nebo úředníka má být nově přestupkem proti veřejnému pořádku, za který bude hrozit sankce až 10.000 korun.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články