Nový zákon má ochránit klienty, aby nepadali do rukou lichvářů

29. 11. 2016 – 9:26 | Půjčky | red | Diskuze:

Nový zákon má ochránit klienty, aby nepadali do rukou lichvářů
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Od začátku prosince začne platit nový zákon o spotřebitelském úvěru, který má chránit klienty shánějící peníze hlavně u mimo bankovních poskytovatelů půjček. Nová verze zákona má zároveň eliminovat ty, kteří požadují lichvářské úroky.

Poskytovat půjčky dnes může zhruba 60 tisíc lidí. Nový zákon o spotřebitelském úvěru, který začne platit od 1. prosince ale tento počet podle odhadů radikálně sníží.

Díky tomuto zákonu by se měl trh pročistit a zpřehlednit. Cílem je mimo jiné vyfiltrovat pochybné firmy, které žijí z vysokých sankcí.

"Zákon posiluje jednoznačně práva všech spotřebitelů... Dnes stačil některým poskytovatelům v podstatě živnostenský list a nyní bude potřeba licence u České národní banky - čili je to taková regulace z nuly na 100," informoval advokát PWC Legal Daniel Pikal.

Poskytovatelé tak budou muset například složit základní kapitál ve výši aspoň 20 milionů korun a přesvědčit Českou národní banku o své důvěryhodnosti a odbornosti. Pokud firmy na trhu už působí, mají od prosince tři měsíce na to, aby o licenci Českou národní banku požádaly. Ta má pak dalších 15 měsíců na to, aby o udělení rozhodla.

Velkou výhodou celé reformy je zejména to, že spotřebitel bude mít k dispozici veřejný registr poskytovatelů půjček. Firmám, které budou půjčovat peníze bez souhlasu ČNB, pak bude hrozit pokuta až 20 milionů korun. "Obávám se, že lidská touha po konzumu převáží a tito lidé padnou do ruky nějakého šedého trhu," sdělil Pikal.

Poskytovatele úvěrů ale budou omezovat i další podmínky - například limit pro sankci za pozdní splátky. To by mělo zabránit obřímu narůstání dluhů jejich klientů nebo usnadnění předčasného splácení dluhu.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,100 25,220
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články