Oboráři se bouří, prý se nadmíru mrhá jejich penězi

23. 10. 2016 – 9:18 | Naše peníze | red | Diskuze:

Oboráři se bouří, prý se nadmíru mrhá jejich penězi
zdroj: freeimages.com

Odborový svaz dopravy čelí obrovskému skandálu. Jeho členové ostře kritizují předsedu Luboše Pomajbíka, který podle nich mrhá penězi odborářů. Televize Nova má navíc k dispozici materiály, ze kterých vyplývá, že kromě špatných investic z peněz odborářů poskytl i milionovou půjčku vlastní manželce.

Odborový svaz dopravy pod vedením Luboše Pomajbíka podle samotných odborářů hazarduje s jejich miliony korun. "Proinvestuje někde za mák jedenáct milionů korun a pak řekne: ´Jo to je nám líto. Oni nás asi okradli nebo nás podvedli.´ Pak na závěr pokrčit rameny a říct: ˇJe nám to lito, tak sorry´. Ale to se mi nelíbí," opřel se do odborářů ze svazu dopravy jejich kolega Jiří Kuchyňka z Jablonce nad Nisou.

Vedení svazu podle materiálů, které má TV Nova k dispozici, s vidinou velkých zisků v roce 2011 investovalo do projektu obchodování s mákem, ze kterého se vyklubal podvodný byznys postavený na systému letadlo. "Část investice zpátky máme a teď probíhají ještě soudní řízení," omlouvá chybu Luboš Pomajbík.

Další krok vedení svazu vyvolává snad ještě větší pochybnosti. Jde totiž o půjčku manželce předsedy. "Manželka pana přesedy OSD, paní Pomajbíková, si prostě půjčila milion a ten milion samozřejmě nesplácela a samozřejmě se to bralo jako výhodná investice," odhaluje odborář Jiří Kuchyňka.

Ale takovému nařčení se předseda Pomajbík brání: "To není půjčka, to je investice. Je splatná dokonce roku. K tady tomu podrobnosti neřeknu. Určitě to je investice. Bezpochyby se vyplatila - to už jsou skutečně věci, které nejsou určeny médiím."

Postup Pomajbíka jen částečně obhajuje Josef Středula - hlavní český odborář. "Já, pokud bych mohl říct svůj osobní názor, nikdy bych si nedovolil svým příbuzným cokoli - ani investičně ani jakkoliv jinak - dát, protože bych to nepovažoval za správný krok. Ale odborový svaz opět kolektivně rozhodl, že je to vhodné," dává ruce pryč Středula.

I přes kritiku byl Pomajbík minulý týden znovu zvolen do vedení svazu, ale je dost možné, že se na hospodaření svazu dopravců bude muset podívat soud nebo dokonce i policie.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články