Od ledna musí mít domy energetický štítek. Koho se to týká?

2. 1. 2013 – 19:58 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Od ledna musí mít domy energetický štítek. Koho se to týká?
Od Nového roku musí mít všechny budovy v Česku tzv. energetické štítky, které mají úkaz jaká je energetická náročnost budovy. Ta má lidem pomoci například při koupi nemovitosti, aby věděli, kolik budou v budoucnosti platit za energie. Fotokoláž: NašePeníz | zdroj: NašePeníze.cz

Energetický štítek na budovu si budou muset nejpozději od 1. ledna 2013 pořídit majitelé zhruba 30 až 40 tisíc nemovitostí. Cena za štítek je až šest tisíc korun.

Od Nového roku budou muset mít všechny budovy v Česku tzv. energetické štítky, které mají úkaz jaká je energetická náročnost budovy. Ta má lidem pomoci například při koupi nemovitosti, aby věděli, kolik budou v budoucnosti platit za energie.

"Lidé budou zpočátku energetickými štítky zmateni, protože jediné, co je u případné koupě nemovitosti zajímá, je informace, kolik budou měsíčně za energie platit. Nyní je tedy nutné naučit zájemce o nemovitost převádět hodnoty jednotlivých štítků do peněžních částek," doplnil Hanuš Němeček, ředitel realitní společnosti RE/MAX.

Průkazy energetické náročnosti vnímá Němeček jako vhodný nástroj pro prodej zejména nových nemovitostí. "Do současnosti byli zájemci o nemovitost odkázáni pouze na informace od prodejce a existovala jen minimální možnost tyto skutečnosti ověřit. Mnohdy se stalo, že nájemce nebo nový majitel nemovitosti byl, po prvním zaslání vyúčtování za energie, nemile překvapen," doplnil Němeček.

Energetické štítky i pro nemovitosti

Štítek s údaji o spotřebě je v současné době samozřejmostí u domácích elektrospotřebičů jako jsou ledničky, pračky nebo sporáky. Kategorií energetické náročnosti je sedm a každá z nich je označena písmenem abecedy A až G. Nejúspornější jsou budovy vedené v kategorii A, jejímž požadavkům vyhovují například pasivní domy. Vydání průkazu by mělo trvat tři až čtyři pracovní dny a takový průkaz by měl platit 10 let.

Jak má člověk při žádosti o energetický štítek postupovat?

Průkaz energetické náročnosti zpracovávají energetičtí specialisté, kteří mají příslušné oprávnění od ministerstvo průmyslu a obchodu a jejich seznam včetně kontaktů je uveden na stránkách ministerstva průmyslu a obchodu: http://www.mpo.cz/cz/energetika-a-suroviny/ v kapitole "Seznam energetických expertů“. V případě, že je tedy povinnost vypracovat průkaz energetické náročnosti budov pak je potřeba kontaktovat příslušného energetického specialistu.

Kdo všechno bude muset energetický štítek vlastnit?

Povinnost zajistit zpracování průkazu se týká:
• výstavby nové budovy nebo větší změny dokončené budovy
• užívaných budovy orgánem veřejné moci s plochou nad 500 m2 (od 1. července 2015 potom i s plochou nad 250 m2)
• užívaných bytových a administrativních budov s plochou >1500 m2,>1000 m2,< 1000 m2, (do 2 až 6 let - termín splnění je odstupňovaný podle velikosti podlahové plochy)
• prodej nebo pronájem celé budovy
• prodej ucelené části budovy např. bytu, kdy však bude do termínu zpracování průkazu stanoveného pro užívané bytové a administrativní budovy možné průkaz v případě bytové jednotky nahradit vyúčtováním energií za poslední 3 roky

Kolik energetický štítek stojí?

Náklady na vypracování průkazu energetické náročnosti budovy budou různé podle typu a druhu budovy. Náklady u rodinného domu by se měly pohybovat v řádu jednotek tisíců u větších staveb např. velkých bytových domů nebo obchodních domů se náklady budou pohybovat v řádu desetitisíců. Tedy v relativně stejně v poměru velikosti, složitosti a investiční náročnosti dané budovy.

Kdo bude vlastnictví energetických štítků kontrolovat?

Kontrolou zákona o hospodaření energií je pověřena Státní energetická inspekce. V případě výstavby nové budovy nebo větší změny budovy bude tento průkaz součástí žádosti o stavební povolení. Tedy bez jeho existence nebude vydáno příslušné povolení. V případě pronájmu nebo prodeje budovy nebo její části se dá očekávat, že samotný kupující nebo nájemce bude průkaz po vlastníkovi budovy, z titulu získání informací o budově, vyžadovat.

Jaké sankce budou za nedodržení povinnosti vlastnit průkaz energetické náročnosti budov?

Sankce jsou různé podle toho zda jde o fyzickou osobu nebo právnickou nebo podnikající fyzickou osobu. V případě fyzické osoby půjde o přestupek a pokutu lze uložit do výše 100 000 Kč. To je hodnota maximální a rozsah je tedy 0 až 100 000 Kč.

Bude se muset dělat "revize" těchto štítků?

Platnost průkazu je podle požadavku evropské směrnice 10 let od data jeho vyhotovení. V případě, že je průkaz vypracován z důvodu například výstavby nové budovy nebo její větší změny a po uplynutí 10 let nebude budova opět rekonstruována nebo nebude budova prodávána ani pronajímána pak není nutné vypracovat průkaz nový.

-MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 17.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články