Od příštího roku vše zase zdraží, poroste opět DPH

27. 2. 2012 – 12:40 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Od příštího roku vše zase zdraží, poroste opět DPH
Vláda se zavázala, že bude snižovat schodky veřejných financí a bude je každoročně snižovat. V letošním roce chce Nečasův kabinet ušetřit oproti schválenému rozpočtu 23 miliard korun, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Českou republiku by mohla čekat od příštího roku další změna DPH. Vybrat se na ní musí navíc o 18 až 20 miliard korun, řekl v pondělí po poradě ekonomických ministrů premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že pouze tak se dá udržet vládní plán na snižování deficitu.

Podle premiéra je ve hře mnoho možností, musí se na nich shodnout politická reprezentace. Možností by podle něj mohlo být například sjednocení daně na 20 nebo 19 procentech nebo zachování dvou sazeb a obě zvýšit o jeden procentní bod, tedy na 15 a 21 procent. Ve hře je také možnost 20procentní daně pro všechny produkty s výjimkou knih a léků, které by zůstaly v 14procentní sazbě.

"Robustní" efekt by také mělo mít omezení nebo zmrazení valorizace důchodů. To by se podle premiéra mohlo prosadit ale pouze v případě občanské solidarity. "Ve stejném čase by došlo k prohloubení progrese u daně z příjmu fyzických osob," vysvětlil premiér Nečas s tím, že ačkoliv ODS je dlouhodobě proti progresivnímu zdanění, šlo by o elementární akci občanské solidarity.

Ačkoliv ministerstvo financí by chtělo valorizaci zmrazit, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) by si přál důchody zvyšovat. Valorizace by ale měla být ovlivněná parametrem výběru na pojistném. "Návrh směřuje k tomu, aby bylo zajištěno, že se deficit důchodového účtu nebude zvyšovat," dodal.

Kromě těchto "velkých" změn na příjmové i výdajové stránce se budou politici i nadále bavit i o drobnějších změnách, které by měly každá přinést mezi půl až třemi miliardami korun.

Sloučí se doplatek na bydlení s příspěvkem na bydlení

Tím by mohlo být například sloučení doplatku na bydlení s příspěvkem na bydlení, stát by z této změny mohl získat 0,8 miliardy korun, nebo zrušení porodného, v tom případě by stát nevyplatil 0,3 miliardy korun.

Ministr financí si přeje zeštíhlení státní správy nebo zrušení "zelené" nafty, zvýšení sazby srážkové daně vůči daňovým rájům o 10 procentních bodů na 25 procent, ale také zdvojnásobení sazby daně z elektřiny. Spotřební daň na tichá vína by mohla vzrůst o 10 korun na litr, neplatili by ji malí vinaři, kteří vytvoří 10 až 20 hektolitrů vína ročně. Dvě třetiny vín jsou podle Kalouska z dovozu.

Výdajové paušály pro podnikatele se sníží

Ministerstvo navrhuje vrátit výdajové paušály pro živnostníky na úroveň z roku 2004, zvýšit daň z příjmu fyzických osob o jeden procentní bod a progresivně zdanit bohaté. Další možností by bylo zavedení uhlíkové daně, díky níž by stát mohl získat 2,5 miliardy korun.

Vláda se zavázala, že bude snižovat schodky veřejných financí a bude je každoročně snižovat. V letošním roce chce Nečasův kabinet ušetřit oproti schválenému rozpočtu 23 miliard korun, v příštím roce oproti výhledům 42 miliard korun. V roce 2014 by chtěla vláda ušetřit 84 miliard korun navíc oproti schváleným výhledům.

"Jsou tam věci, které rozhodně podporovat budeme, například škrtání agend, určitá úprava valorizace důchodů. Rozhodně ne zmrazení důchodů," řekl Mediafaxu před jednáním ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV). Předseda poslanců nejmenší vládní strany Vít Bárta (VV) avizoval, že se jeho klub ke zvyšování DPH také nepřipojí.

Kromě snižování výdajů plánuje premiér i prorůstová opatření, těmi by mohl být převod dividend ze státních podniků do rozpočtu, další je správné čerpání evropských fondů a zlepšení exportu. Variantou je i "odbourání byrokratických překážek" pro růst malých obchodníků.

Zvyšování DPH je naprosto nesystémovým řešením, které zhorší ekonomickou situaci České republiky a poškodí koupěschopnou poptávku obyvatelstva. Předseda komunistické strany Vojtěch Filip.

"Dalo se očekávat, že vláda přijde s dalším nesystémovým řešením, které jenom poškodí koupěschopnou poptávku obyvatelstva a zhorší ekonomickou situaci České republiky," sdělil Mediafaxu lídr komunistické strany.

Podle něj by vláda měla jít spíše cestou zvyšování přímých daní, které by měly být odstupňované pro různé příjmové skupiny. "To, co vláda dělá, je sociálně necitlivé a ekonomicky hloupé," dodal.

Co se týče návrhu ekonomických ministrů na zmrazení důchodů, Vojtěch Filip řekl, že je to další z katastrofických kroků Nečasovy vlády. Předseda KSČM svůj názor odůvodnil skutečností, že kvůli zmrazení důchodů koupěschopná poptávka klesne, když kvůli zvýšení DPH porostou ceny všech výrobků. "Takovou ekonomickou hloupost může vymyslet jen současná vláda," nešetřil kritikou Filip.

-Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články