Odborář Samek: Lidé dostávají důchody, za které se dá žít

4. 8. 2014 – 20:50 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Odborář Samek: Lidé dostávají důchody, za které se dá žít
Člen důchodové komise Vít Samek z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) v rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz uvedl, že rozhodně není nutné dělat revoluční změny. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Člen důchodové komise Vít Samek z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) v rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz uvedl, že rozhodně není nutné dělat revoluční změny.

"Od devadesátých let byl v Česku systém už několikrát průběžně korigován a všechny tyto změny přispěly k tomu, že lidé dostávají důchody, za které se dá žít. Když se podíváte na reálnou hodnotu důchodu, tak se oproti roku 1989 nezhoršila" řekl v rozhovoru deníku Samek. Lidé mají podle něj vědět, že i nadále budou dostávat státní důchody ve slušné výši.

Demografové i ekonomové přitom dlouhodobě upozorňují, že peníze budou v budoucnu v systému chybět čím dále více. Souvisí to hlavně s úbytkem aktivně pracujících obyvatel. Už dnes na jednoho penzistu do systému přispívají necelí dva pracující. Díky nízké porodnosti se toto však dlouhodobě zhoršuje.

Samek v rozhovoru však trvá na tom, že úbytek aktivně pracujících problém nebude. "Už nyní počet lidí v Česku díky migraci nepatrně narůstá. Pozitivní přitom je, že přicházejí především mladší lidé v produktivním věku. Ti jsou z ekonomického hlediska pro nás nejvýhodnější, stačí jim jen zajistit práci. Budou-li ji mít, pak budou dotovat náš důchodový systém, protože s sebou nepřinášejí skrytý dluh spočívající v nákladech na péči od narození do vstupu na trh práce. Imigrace ze třetích zemí, jakkoli je spojena s řadou problémů, které jsou například vidět dnes třeba ve Francii, je na druhé straně schopna nahradit chybějící národní populaci, paradoxně i levnější formou" doplnil v rozhovoru deníku Aktuálně.cz Samek.

Bohatší žijí déle, na větší důchod tak nemají nárok

Na dotaz Aktuálně.cz zda by se měla zásluhovost v prvním pilíři upravit Samek odpověděl: "Ne. Samozřejmě že když vezmeme rozdíl nominální měsíční výše důchodu v závislosti na nominálních měsíčních pracovních příjmech, z nichž se důchod vypočítává, tak příliš velkou zásluhovost první pilíř nevykazuje. Na druhou stranu je třeba vzít v potaz i to, kolik lidé v důchodu dostanou od státu celkem peněz. Významné studie ukazují, že bohatší člověk, který dostal ke své předešlé mzdě relativně nižší důchod, na druhou stranu žije v průměru výrazně déle než člověk, který vydělával po celý život mnohem méně. To pak zásluhovost v prvním pilíři naopak zvyšuje."

Zdroj: Aktuálně.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,290
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články