Odhadnut vývoj ekonomiky je obtížné, letošní cenu vyhrála švýcarská Swiss Life

14. 6. 2016 – 6:49 | Zahraniční | Martin Slapnička | Diskuze:

Odhadnut vývoj ekonomiky je obtížné, letošní cenu vyhrála švýcarská Swiss Life
zdroj: Swiss Life Select

Tým ekonomického výzkumu Swiss Life Asset Managers vyhrál letošní Forecast Accuracy Award (FAA) za Švýcarsko. Ve vzorku více než 15 účastníků naše prognózy nejlépe předpovídaly konečné výsledky v roce, kdy byly hospodářské údaje silně ovlivněny rozhodnutím Švýcarské národní banky (SNB) zrušit politiku minimální hladiny měnového kurzu.

Consensus Economics, přední světová organizace zabývající se ekonomickými průzkumy, oznámila, kdo obdrží její "Cenu za nejpřesnější ekonomický výhled" – Forecast Accuracy Award za rok 2015.

Program FAA oceňuje úspěchy vybrané skupiny odborných hospodářských prognostiků daných zemí, kteří nejpřesněji předpověděli chování růstu HDP a inflace spotřebitelských cen u zemí, na něž se zaměřili během daného prognostického cyklu trvajícího 24 měsíců.

TIP:  Swiss Life Select představuje reference a zkušenosti

Hlavní ekonom Marc Brütsch říká: Za náš úspěch částečně vděčíme tomu, že jsme měli obezřetnou prognózu růstu již během roku 2015 před krokem švýcarské národní banky. Hraje zde roli tedy i štěstí. Je však také velmi zajímavé si všímat, že náš základní scénář očištěný o inflaci a růst HDP po měnovém šoku vyšel dobře. Okamžitě po 15. lednu jsme během roku 2015 očekávali průměrný kurz vůči euru ve výši 1,05 a žádnou recesi. A to je také to, co nastalo.“

Předpovědi pro růst HDP ve Švýcarsku pro letošní rok a rok 2017 od Swiss Life Asset Managers i nadále zůstávají níže, než odhadují analytici jiných společností, protože tým ekonomického výzkumu ve Swiss Life vidí v oblastech jako jsou soukromá spotřeba, stavební činnost a také vládní výdaje zmírňující dynamiku. Prognóza inflace je velmi nejistá kvůli významnému kolísání cen ropy v nedávné době. Swiss Life Asset Managers očekává, že meziroční míry inflace se navrátí do kladného pásma do posledního čtvrtletí roku 2016.

Zdroje:
Swiss Life Select

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články