Omluvu nepříjímám, aneb pojištění odpovědnosti je dnes nutnost

3. 5. 2015 – 18:51 | Pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Omluvu nepříjímám, aneb pojištění odpovědnosti je dnes nutnost
Pojištění odpovědnosti občanů nabízí ochranu pro každého, protože každý z nás, byť by jednal s maximální opatrností, může způsobit jinému újmu. Pojištění odpovědnosti vás ochrání při škodě, kterou způsobíte ve svém zaměstnání, povolání nebo v běžném občan | zdroj: NašePeníze.cz

Snad každý z nás někdy poškodil nebo zničil věc, která patřila někomu jinému. Když se to stalo v dětství, škodu obvykle uhradili rodiče. V dospělosti ji ale musí zaplatit každý sám.

Pojištění odpovědnosti občanů nabízí ochranu pro každého, protože každý z nás, byť by jednal s maximální opatrností, může způsobit jinému újmu. Pojištění odpovědnosti vás ochrání při škodě, kterou způsobíte ve svém zaměstnání, povolání nebo v běžném občanském životě. Škoda může být způsobena na majetku, zdraví či životě, např. vyplavením sousedního bytu přetečením vany, újmou způsobenou zvířetem (zadávená drůbež následkem vniknutí psa na cizí pozemek), neúmyslným poškozením nebo rozbitím zboží v obchodě, poraněním cizí osoby při rekreačním sportu a dalších aktivitách.

Objem škod spojených s tímto druhem pojištění stoupl za posledních pět let o 65 %. Zásadně se změnil způsob odškodňování bolestného nebo ztížení společenského uplatnění. Je třeba se připravit na to, že pokud např. někoho vážně zraníme při sportu, může nás nárokovaná částka na kompenzaci stát statisíce, v některých případech dokonce i miliony (trvalé následky poškozeného). Každý z nás by proto měl toto pojištění vnímat jako nezbytné a samozřejmé.

Češi ho bohužel jako samozřejmost neberou. Podle statistik České asociace pojišťoven (ČAP) má toto pojištění sjednáno jen 30 % občanů. Cena pojistného přitom činí v průměru pouze 430 Kč na rok. Nejčastěji je toto pojištění sjednáváno v rámci pojištění domácnosti, kde jsou kryti všichni rodinní příslušníci, kteří společně domácnost obývají (nejčastěji manžel/manželka a děti – většinou do dovršení 26. roku jejich věku). Lze ho sjednat i samostatně. Ojediněle pojišťovny toto pojištění nabízejí také jako připojištění v rámci životního pojištění (např. Česká pojišťovna, Uniqa).

Také škody způsobené dětmi a domácími mazlíčky mohou přijít draho. Tyto dvě skupiny způsobí přibližně 25 % ze všech odpovědnostních škod. Poslední průzkum ČAP potvrdil, že riziko škod dětí i našich mazlíčků je poměrně vysoké. Padesát procent Čechů žije v domácnosti s dětmi, 39 % má psa. Mezi nejčastější škody dětí patří rozbité sklo, rozbité a poškozené předměty, škody způsobené jízdou na kole či požár. Škody po našich domácích mazlíčcích jsou většinou rozkousané, podrápané nebo zničené předměty, poškozené ploty či dopravní nehody způsobené náhlým vběhnutím zvířete na pozemní komunikaci.

Skutečné škody ze života:
-    děti rozbily při míčových hrách skleník sousedovi (celková škoda 3 800 Kč).
-    Starší a těžší dítě nechtěně způsobilo na trampolínách mnohačetné zlomeniny jinému dítěti (celková škoda 180 000 Kč).
-    Sourozenci při svých hrách nechtěně zapálili stoh nedaleko vesnice (celková škoda 267 000 Kč).
-    Kočka rozdrápala návštěvě značkovou koženou bundu (celková škoda 12 000 Kč).
-    Při potyčce psů došlo ke zranění jednoho z nich. Zranění si vyžádalo dlouhodobé léčení a trvalé následky. Celková škoda 90 000 Kč.
-    Pes utekl na veřejnou komunikaci a způsobil srážku dvou vozidel, včetně zranění jednoho řidiče. Škoda na vozidlech 120 000 Kč, škoda na zdraví zraněného řidiče 60 000 Kč, škoda na oplocení pozemku třetí strany 12 000 Kč (celková škoda 192 000 Kč).
-    Pes pokousal dítě, způsobil mu zranění s trvalými následky i dlouhodobé psychické trauma (celková škoda 780 000 Kč).

Nejdůležitějším parametrem každého pojištění odpovědnosti jsou limity plnění, tzn. maximální částky, které bude pojišťovna plnit za jednu pojistnou událost.

Výše maximálních sjednávaných limitů pro pojištění odpovědnosti za škody v běžném občanském životě

Autor: Klára Bartošková, analytička Swiss Life Select

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články