Padne-li vláda, dostanou ministři odstupné statisíce korun

9. 4. 2012 – 21:55 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Padne-li vláda, dostanou ministři odstupné statisíce korun
Někteří ministři by dostali odstupné na dva měsíce, jiní jen na měsíc, Foto: Vláda.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Pouze čtyři ministři – vnitra Jan Kubice (nez.), dopravy Pavel Dobeš (VV), pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) a průmyslu Martin Kuba (ODS) by v případě pádu vlády dostali odstupné. Ostatní členové vlády zastávají funkce poslanců či senátorů a na 'padák' nemají podle zákona nárok.

Podle zákona má nárok na odchodné každý člen vlády, který zároveň nezastává jinou státem placenou ústavní pozici. Výše odchodného se pak odvíjí podle toho, jak dlouho ministr ve funkci působil. Nárok má na jeden měsíční plat plus maximálně na čtyři další podle počtu let, kdy v ústavní pozici setrval.

Nejvíce peněz by na odchodném vydělal ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV). Ten byl do funkce jmenován 13. července 2010. Při pádu vlády by tak dostal dva základní měsíční platy – tedy asi 213 tisíc korun.

Ministr vnitra Jan Kubice (nez.) byl jmenován do funkce po odchodu šéfa Věcí veřejných Radka Johna (VV) z čela rezortu, tedy až 21. dubna loňského roku. Jelikož vláda by podle termínu schůze sněmovny mohla nejdříve padnout 24. dubna, ministr by ve funkci setrval rok. Stejně jako Jankovskému by mu tak mělo náležet odchodné ve výši 213 tisíc korun.

Po jednom základním ministerském měsíčním platu, tedy asi 106 tisících, by v případě pádu vlády dostal ministr průmyslu Martin Kuba (ODS), který nastoupil do funkce 16. listopadu loňského roku po Martinu Kocourkovi (ODS), a ministr dopravy Pavel Dobeš (VV). Ten byl jmenován do funkce 1. července 2011 a v čele rezortu vystřídal Radka Šmerdu (nez.).

-Karolina Brožová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články