Penzi nám zpříjemní drony a jiné technologie

14. 2. 2017 – 8:51 | Věda a technika | Martin Slapnička | Diskuze:

Penzi nám zpříjemní drony a jiné technologie
Ilustrační foto | zdroj: Intel Corporation

Senioři by již brzy mohli beze strachu chodit na procházku za doprovodu svého osobního dronu. Přístroj zaznamenává seniorův pohyb a v případě potřeby (dezorientace, nevolnost) zavolá záchrannou službu. Zní to možná jako sci-fi, ale podle Petera Gleissnera, viceprezidenta a ředitele společnosti Intel Corporation pro region EU, může tento způsob mobilního monitorování pozitivně přispívat k tělesnému a duševnímu zdraví starších lidí.

„Drony jsou praktickou technologií, která pomáhá seniorům zachovat si samostatnost,“ říká Gleissner. Ve snaze o samostatnost pak mohou seniorům pomoct i další technologie, jako jsou roboti, mobilní přístroje, datové analýzy, sociální sítě, umělá inteligence a virtuální realita.

Robot do každé domácnosti

Senioři se k technologiím pozitivně staví především tehdy, pokud jsou uživatelsky přívětivé a dokážou zvládnout užitečné úkoly a každodenní povinnosti. Společnost KOMPAÏ Robotics ve francouzském Bidartu například vyvíjí roboty, kteří pomáhají v domácnosti a při péči. Podle Vincenta Dupourqué, zakladatele a jednatele společnosti, by tak měla být ztráta samostatnosti seniorů zpomalena a kompenzována.

Třeba jejich robot Kompaï-1-Roboter, testovaný počátkem roku 2016, se svými uživateli mluví a rozumí jejich odpovědi. Dokáže připomenout čas na jídlo, čas, kdy je potřeba vzít si léky, či doporučuje cvičení a nabízí kognitivní hry k procvičování mozku.

Kromě toho robot sbírá data o zdravotním stavu seniora a při potížích rozesílá e-maily lékaři či rovnou s lékaři zprostředkovává stále populárnější videonávštěvy. Aby se ale náklady na jejich pořízení vyplatily, musejí toho roboti umět víc. Kompaï-2 je schopný provádět i fyzickou podporu.

Například doprovází seniory v pečovatelských domech do jídelny. Robot je oporou při stání či chůzi pomocí úchopu, kterého se může člověk se sníženou pohyblivostí držet. Roboti jsou testováni i v oblasti monitoringu zdraví přímo v domácím prostředí. Tak mohou starší lidé například zkrátit pobyt v nemocnici a rychleji přejít do domácí péče.

Zájem v České republice je zatím malý

Česká republika se řadí mezi velmoci ve výrobě a vývoji klasických dronů. Zájem a aktivita tuzemských firem o asistenční roboty pro domácnost ale zaostává. V oblasti vývoje asistenčního softwaru jsme na tom však již lépe. Například český start-up Oscar Senior vyvíjí grafickou nadstavbu chytrých zařízení, která z každého mobilu nebo tabletu vyrobí uživatelsky přehledné zařízení, které je vhodné třeba pro seniory.

Výzkumu a rozvoji chytrých domácností se věnuje i Fakulta informačních technologií VUT v Brně se svým projektem „BeeeOn“. Ten se soustředí na hardwarovou stránku chytrých domácností a rozvíjí systém senzorů, ukládání a analýzu dat a mobilní aplikaci, která údaje zprostředkovává běžnému uživateli.

Facebook pomáhá nebýt sám

Podle Kerry Rheinstein, viceprezidentky pro globální růst v Institutu pro výzkum spotřebního chování Foresight Factory, by mohla technologie také zabraňovat sociální izolaci „Mnoho lidí se domnívá, že kanály, jako je Facebook a Twitter, jsou jen pro mladé, ale senioři v posledních několika letech k růstu sociálních sítí významně přispěli,“ vysvětluje. I u nás sociální sítě již využívá polovina lidí ve věku nad 55 let. Vede Facebook, YouTube a Skype.

Pokročilé videotechnologie ve formě virtuální a rozšířené reality mohou starším lidem pomoci zůstat v kontaktu se svými rodinami a přáteli. „Osamělým lidem nebo těm, jejichž příbuzní bydlí příliš daleko, mohou pomoci vyrovnávat tělesné nedostatky a překonávat izolaci i přes velké vzdálenosti,“ dodává Kerry Rheinstein.

Aktuální statistiky uvádějí, že až devět z deseti lidí ve věku mezi 55 a 65 lety má doma připojení na internet. Třetina z nich pak vlastní chytrý telefon připojený k internetu. S rostoucím věkem penetrace klesá, ale i tak již dnes senioři internet využívají. Třeba k e-mailové komunikaci, sledování počasí či zpravodajství. Výzkum nazvaný „Fenomén šedesátníků“ pak poukázal na fakt, že senioři přicházejí na chuť i možnosti on-line nakupování, kterou využívají tři čtvrtiny z nich. 

„Mnoho lidí se domnívá, že kanály, jako je Facebook a Twitter, jsou jen pro mladé, ale senioři v posledních několika letech k růstu sociálních sítí významně přispěli.“
original

Kerry Rheinstein, viceprezidentka pro globální růst v Institutu pro výzkum spotřebního chování Foresight Factory

Sledujte se a zůstanete déle mladí

K lepšímu prožití stáří mohou výraznou měrou dnešním aktivním lidem pomoct různé aplikace. Například ve francouzském projektu „Data v reálném životě“ analyzují velké množství dat maratonských běžců do 55 let během běhů a po nich. „Analýza lidem ukazuje nejefektivnější stravovací a pohybové strategie, aby zůstali co nejvíce fit a žili déle,“ říká Jean-Marc Bourez, ředitel společnosti EIT Health France, která je součástí Evropského inovačního a technologického institutu (EIT) v Paříži. Klíčem je primární prevence. Nadějí pro kvalitnější staří je to, že mladší věkové kategorie mají příležitost vzít si tyto informace k srdci a na základě analýzy změnit své návyky.

Bourezova společnost sleduje také lidi ve věku 60–70 let, kdy se nejčastěji projevuje rakovina, cukrovka a vrozené srdeční choroby. „Prevencí chceme zabránit institucionalizaci a docílit toho, aby senioři mohli zůstat ve svých domovech,“ říká Bourez. Pomocí atrap budov tak zkoumají pohyb lidí se zrakovým postižením a doporučují jejich vylepšení.

Podobných technologií dnes existuje již spousta. „Největším problémem je prostředí regulace a právní otázky, jako je odpovědnost,“ vysvětluje Peter Gleissner. Vzhledem k spíše táhlému tempu, jakým jsou regulační změny prosazovány, tak bude ještě nějakou dobu trvat, než se lidé budou moci projít pod dohledem bdělých očí dronů.

Zdroje:
Swiss Life Select, žijemedéle.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články