Placení přes Booking.com vás může stát vše na účtě

19. 8. 2016 – 16:04 | Věda a technika | Martin Slapnička | Diskuze:

Placení přes Booking.com vás může stát vše na účtě
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

  Pravděpodobné problémy se zabezpečením plateb skrz portál booking.com tíží nejen klienty, ale i samotné banky. Téměř čtvrt milionu Čechů ročne hledá přes tento portál ubytování. Nemálo z nich poté zjistí, že jim někdo vybral účet.  

Věděli jste, že booking.com dává hotelům číslo vaší kreditky v plaintextu? Teď jsem čuměl jako puk na vytištěný číslo svý kreditky,“ tweetoval na konci července český podnikatel Tomáš Čupr, který stál za zrodem serveru Slevomat či Dáme Jídlo a nyní šéfuje internetovému rozvozu zboží Rohlik.cz. 

Programátor a produktový manažer Tomáš Vyskočil na Twitteru odpovídal: „Nedávno mi vybrali kartu. Komerčka mi rovnou řekla, že to bylo kvůli tomu, že jsem použil booking, a že toho mají desítky.“

Problém nastane ve chvíli, kdy booking.com posílá hotelům informace o klientovy. Ty posílá formou plaintextu, čili nezašifrované zprávy. V případě Tomáše Čupra na sebe nenechala dlouho čekat. „Už je to tu. Česká spořitelna: platba kartou na internetu u obchodníka myRobotcenter v částce 3277 liber.“ dodal Čupr.

Zneužití karet na trhu není jen doménou bookingu. Problémy jsou obecně v celém systému hotelových a stravovacích služeb. „Většinou je velmi těžké zjistit skutečný zdroj úniku dat, protože v historii zneužitých karet je obvykle více transakcí z ubytovacích zařízení z celého světa,“ říká editor IT serveru zive.cz Tomáš Holčík. Používat proto klasickou českou platební debetní kartu na amerických službách s sebou vždy nese riziko možného zneužití.

Pro ubytování nebo i nákupy letenek je proto vhodnější používat kreditní karty nebo karty napojené na účet s minimem nezbytných prostředků,“ upozorňuje Holčík.

Zdroje:
E15, Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články