Plánujete miminko? Připravte si 5tisíc měsíčně

23. 4. 2013 – 0:09 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Plánujete miminko? Připravte si 5tisíc měsíčně
Samozřejmě něco pořídí natěšení příbuzní, spoustu věcí však můžete pořídit prostřednictvím nákupů na internetu, kde si maminky nabízejí věci na miminka. |Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Plánujete si založit rodinu? Tak se připravte na to, že s radostí, která je spojená s příchodem ratolesti na svět, se snoubí i značné finanční výdaje. Ty začínají už před narozením miminka, a potom se jen zvyšují.

Právě značná finanční náročnost a minimální podpora státu v rámci prorodinné politiky (komplikovaný návrat maminek zpět do zaměstnání, neexistence jeslí, nedostatek míst v mateřských školkách a podobně) má za následek nízkou porodnost v Česku.

V současné době představuje dítě podle ekonomických analytiků celkovou investici od 1,5 až do tří miliónů korun s tím, že roční průměrné náklady na dítě činí kolem 60 tisíc korun. Částka se postupně zvyšuje s přibývajícím věkem dítěte. Do této sumy se započítávají i náklady na provoz domácnosti s vyšším počtem jejích členů. Patří sem platby za bydlení, elektrickou energii, topení či vodu.

Pokud bychom se zaměřili na jednotlivé věkové kategorie ratolestí, tak pro děti do tří let je největším „zásekem“ do rodinné kasy pořízení výbavičky pro miminko a odchod ženy na mateřskou a později rodičovskou dovolenou.
Výbavičku pro miminko lze v současných cenových relacích pořídit v rozmezí 40 až 60 tisíc korun. S těmito částkami počítejte tehdy, pokud očekáváte první dítě, všechny potřeby pro miminko budete kupovat v obchodech, nedostanete nic od známých a příbuzných a nevyužijete internetové obchody a weby, kde se obchoduje s použitými věcmi.

Nejdražšími položkami ve výbavičce jsou kočárek, autosedačka, postýlka a přebalovací pult.

Na trhu je obrovské množství typů a kombinací kočárků, ceny se pohybují v rozmezí 4000 až 30 000 korun.

Podobné je to s autosedačkami, nabídka na trhu je velmi široká a to samé platí o cenovém rozptylu mezi 2000 až 8000 korunami.

Přebalovací pult není nutnost, pokud si ho budete chtít pořídit, ceny se pohybují od 1500 do 6000 korun.
Finančně náročné je také pořízení dětské postýlky s kvalitní matrací. Dají se pořídit v cenové relaci od 1500 do 8000 korun.

Z dalších věcí je nutné mít doma vaničku (zhruba 1200 korun), fusak (1000 korun), deky do kočárku, deky do postýlky, dětské osušky, dětské přikrývky, prostěradlo, odsávačka mateřského mléka, odsávačka na hleny, lahvičky, dudlíky.

Samostatnou kapitolou jsou plenky. Jednorázové se pohybují kolem 170 až 400 korun na jedno balení, záleží ovšem na velikosti a značce. Měsíčně miminko spotřebuje plenky odhadem za 1000 až 1500 korun. Je to velmi individuální a záleží samozřejmě na značce.

U látkových plen je vyšší investice na počátku, jejich použití je ovšem levnější. Deset kusů látkových plen stojí v rozmezí 225 až 280 korun. Pro miminko jich je potřeba minimálně 60 až 80 kusů.

Oblečení pro miminko je také individuální záležitostí, nicméně zkušené matky nabádají k rozvaze. Příliš mnoho oblečení dítě neunosí, rychle z něj vyroste a zbytečně jste investovali příliš mnoho peněz.

Samozřejmě něco pořídí natěšení příbuzní, spoustu věcí však můžete pořídit prostřednictvím nákupů na internetu, kde si maminky nabízejí věci na miminka. Například dupačky seženete zhruba za stovku, bodíčka v rozmezí 50 až 100 korun, čepičky v průměru za 40 korun, kabátky a bundičky už od 80 korun.

Kočárek pořídíte na internetu v dětských on-line bazárcích od 1000 do 9000 korun, záleží samozřejmě na typu, kombinaci a značce. Autosedačky se pohybují v cenových pásmech 400 až 4000 korun, ty nejjednodušší postýlky od 1500 až po ty kvalitnější za tři tisíce.

Jitka Zadražilová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články