Platební morálka českých firem je nejhorší od krize

18. 6. 2012 – 14:31 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Platební morálka českých firem je nejhorší od krize
Současná průměrná návratnost pohledávek znamená, že podnikatelé a firmy dostanou zaplaceno až 76 dní po dodání zboží či provedení služby. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Platební morálka českých firem je nejhorší od krize, průměrná doba, za kterou po splnění zakázky českému podnikateli přijdou na účet peníze, se prodloužila z loňských 72 dní na letošních 76. Vyplývá to z analýzy společnosti ČSOB Factoring.

Opětné zpomalení ekonomiky sebou přineslo i prodloužení v úhradách za dodané zboží či poskytnuté služby. V prvním kvartálu letošního roku byla průměrná návratnost nejdelší od roku 2009. Zatímco rok 2011 vykazoval první tři kvartály pozitivní trend a platební morálka se zlepšovala, na konci loňského čtvrtletí nabrala trend opačný. V období od loňského října do prosince byla návratnost pohledávek průměrně 75 dní, v prvním kvartálu letošního roku se ale opětně prodloužila jeden o den.

"Zpomalení finančních toků v ekonomice ztěžuje ve firmách finanční řízení a komplikuje i běžný provoz," poznamenal generální ředitel ČSOB Factoring Tomáš Morávek.

Současná průměrná návratnost pohledávek znamená, že podnikatelé a firmy dostanou zaplaceno až 76 dní po dodání zboží či provedení služby. V mnoha oborech, například ve zdravotnictví, potravinářství či dopravě, jsou běžné smluvně prodloužené doby splatnosti, ale ani třeba dvouměsíční dodavatelský úvěr nezaručí prodávajícímu, že bude mít své peníze na účtu včas. Nejhůře na tom bývají střední a menší firmy, jež dodávají zboží a služby velkým podnikům. Ty se z pozice významného zákazníka snaží odklad splatnosti maximalizovat.

"Na menší a střední podniky tak často dopadá nutnost zajistit financování výrobního či obchodního cyklu, což je může přivést až k existenčním potížím. Ve spojení se zhoršenými finančními výsledky se jim totiž mnohdy nedaří najít úvěrové řešení u bankovních domů. Aby se neocitly v druhotné platební neschopnosti, mohou využít různé formy alternativního financování, mezi které patří i factoring,“ doplnil Morávek.

Nejvýraznější prodloužení reálné návratnosti zaznamenal v posledních měsících potravinářský průmysl, ve kterém se reálná návratnost protáhla od loňského roku o 13 dní a na zaplacení faktury tak dodavatel čeká v průměru 82 dní. Analýza ČSOB Factoring také potvrzuje přetrvávající recesi ve stavebnictví, kde dodavatel čeká na své peníze 80 dní. Naopak, mírně se zlepšila situace ve zdravotnictví, kde se zkrátila návratnost pohledávek z loňských 108 dní na 101 a placení po splatnosti bylo redukováno o osm dní.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články