Platy státních zaměstnanců i lékařů porostou

14. 9. 2016 – 8:29 | Práce | red | Diskuze:

Platy státních zaměstnanců i lékařů porostou
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Vláda schválila navýšení platů státních zaměstnanců i lékařů. Vláda na pondělním jednání schválila zvýšení platů ve veřejné správě o čtyři procenta, doktorům a zdravotním sestrám dokonce o deset procent. Výsledek jednání zveřejnil na svém twitterovém účtu premiér Bohuslav Sobotka.

O zvyšování platů rozhodovala vláda ve spojitosti s jednáním o rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem 60 miliard korun.

Zvýšení platů přijde státní rozpočet ještě letos na 157,6 milionu korun a příští rok na 946 milionů korun. V sumě není přitom zahrnuto zářijové zvýšení platů učitelů o šest procent a nepedagogickým pracovníků o čtyři procenta, které přijde rozpočet na 2,5 miliardy korun.

Na pondělním jednání vyjádřil podporu rozpočtu i prezident Miloš Zeman. Novinářům to řekl na tiskové konferenci po jednání zástupců kabinetu, zaměstnanců a podnikatelů.

Podporu chce návrhu vyslovit i na příštím jednání kabinetu a uvažuje i o návštěvě Sněmovny při projednávání rozpočtu.

Na zvyšování platů řidičů dohlédne sám Miloš Zeman

Zástupci odborů, vlády i zaměstnavatelů na dnešním jednání tripartity znovu jednají o zvyšování platů řidičů linkových autobusů. Tentokrát jejich debatě přihlíží i prezident Miloš Zeman, který se zúčastní i večerního jednání vlády. Na Úřad vlády dorazil ve dvě hodiny odpoledne.

Pokud dnešní tripartita a o několik týdnů později také vláda schválí dohodu z minulého týdne, vzroste řidičům linkových autobusů plat na minimálně 98 korun za hodinu plus bezmála 7 korun za ztížené pracovní prostředí. Zvednout by se měla i částka, kterou řidiči dostávají za tzv. čekačky a to z dosavadních 50 korun na 78.

Řidiči autobusů budou ve stávkové pohotovosti až do té chvíle, než zvýšení jejich platů schválí vláda. Na jejich platy ale bude potřeba miliarda navíc. Tu chtějí kraje po státu. Zatímco premiér Bohuslav Sobotka s finanční kompenzací od státu souhlasí, šéf státní kasy Andrej Babiš jim peníze dát nechce.

Podle něj by kraje měly najít peníze na zvýšení platů řidičů v rámci svých rozpočtů. "Ať hejtmani ČSSD začnou šetřit, přestanou zneužívat krajské peníze na svoje vlastní kampaně a na neexistující mluvči. Tak mohou řidičům autobusů navýšit platy bez dalšího miliardového požadavku od státu," prohlásil Babiš.

"To nejsou Babišovy peníze Agrofertu. To jsou peníze daňových poplatníků a já znovu opakuji - věřím v rozumnou dohodu vlády a krajů," odporuje Babišovi bývalý místopředseda ČSSD Michal Hašek. Debata mezi sociální demokracií a hnutím ANO tak bude i dnes zřejmě velmi bouřlivá.

 

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články