Poctivou majonézu do salátu na pultech neseženete ukázal test

30. 11. 2012 – 19:35 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Poctivou majonézu do salátu na pultech neseženete ukázal test
Řekněme rovnou, že z testovaných výrobků by nárokům někdejší normy nevyhověl žádný. Ilustrační foto: Google/NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Povinný podíl vaječných žloutků v majonézách je tak nízký, že jsme ani nepočítali s odhalením šizených výrobků. Aby se majonéza směla nazývat majonézou, musí v ní být aspoň dvě procenta vaječných žloutků. Pro představu: je to jeden slepičí žloutek na kilogram majonézy. Některým výrobcům se i toto minimum zdálo moc, jak ukázaly naše testy majonéz.

Kvůli nedostatečnému obsahu žloutků nevyhověly potravinářské vyhlášce tři ze 17 testovaných majonéz. Další čtyři výrobky sice zmíněný požadavek vyhlášky splnily, ale na obalu uváděly více žloutku, než ho v nich bylo. Pak se divme, že je v majonézách škrob, voda a éčka.

Totálně propadly například majonézy se značkou hypermarketu Albert.

Žloutky nad zlato

Není nad tradici, zvláště o Vánocích. Na štědrovečerní stůl patří bramborový salát a do něj majonéza. Koupili jsme jich celkem 17 a nechali je otestovat, abychom zjistili, jakou mají kvalitu a zda jsou skutečně tak tradiční, jak někteří výrobci na obalu slibují. Klasická majonéza musí obsahovat vaječné žloutky, rostlinný olej, ocet a sůl.

Do nákupního košíku jsme vložili také několik výrobků, jejichž název přímo vyvolává představy zašlých časů. Tradiční majonéza, Babiččina majonéza, Majonéza originál... Co by na ně asi řekly hospodyňky z doby před půl stoletím?

TIP:

- Domácí majonéza - recept

- Jak správně udělat domácí majonézu

Porovnali jsme závazné receptury z dob před padesáti lety s těmi současnými a zjistili jsme, že to, co se dnes prodává jako babiččina majonéza, by tehdy vůbec nebylo možné. Především se dnes do prodávaných majonéz dává osmkrát méně vaječných žloutků než před půl stoletím. Oborové „Normy studené kuchyně“ z roku 1959 (Vydavatelství vnitřního obchodu) ukládaly výrobcům, aby na kilogram majonézy dávali osm vaječných žloutků. Podle nynější potravinářské vyhlášky č. 326/2001 Sb. stačí pouze jeden. A ani toto množství někteří potravináři nedodrželi, jak se ukázalo v testu.

Podle nynější vyhlášky jsou majonézami studené ochucené omáčky obsahující slepičí vaječné žloutky, kterých v nich musí být nejméně dvě procenta hmotnostní. To je dvacet gramů žloutku v kilogramu majonézy. Stará norma uváděla, že na tisíc gramů majonézy musí být použito osm vaječných žloutků o celkové hmotnosti 160 g – jeden žloutek se počítá za dvacet gramů, což jsou již zmíněná dvě procenta z kilogramu.

Řekněme rovnou, že z testovaných výrobků by nárokům někdejší normy nevyhověl žádný. Její receptuře se nejvíce blíží „pětižloutková“ majonéza Tesco (ZÁRUBA M&K, a.s.). V ní laboratoř naměřila 10,19 % obsahu žloutku. Tento výrobek se i s přihlédnutím k dalším kriteriím stal vítězem testu.

- dTest/NašePeníze.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články