Podnikatelé stále přikrášlují své hospodářské výsledky

13. 2. 2013 – 19:09 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Podnikatelé stále přikrášlují své hospodářské výsledky
Firmy se snaží tlumit krizi zkrášlováním hospodářských výsledků firmy. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Přetrvávající recese podkopává morálku tuzemských podnikatelů, kteří se stále snaží přikrášlovat své finanční výsledky. Upravení hospodářské závěrky od svých účetních letos očekává více než každý pátý podnikatel, uvedla ve středu Komora certifikovaných účetních.

"Výsledek je sice proti předchozímu roku o jeden procentní bod lepší, ale i tak je potencionálně účelně pozměněna účetní závěrka u zhruba 200 tisíc firem," upřesnila výsledek své ankety zpráva Komory certifikovaných účetních.

Nejčastěji se přitom požadavky na "kreativní" zásahy do účetnictví zaměřují na umělé vylepšení ziskovosti firmy, o které své účetní žádá téměř 80 procent z nepoctivých podnikatelů.

Druhé místo pomyslného žebříčků následně obsadilo přání vedoucích zaměstnanců, aby jejich pracovníci papírově snížili zadluženost podniku (17,5 procenta z amorálních firem). "Navenek se tedy jako méně zadlužený subjekt tváří až 30 tisíc společností registrovaných v ČR," doplnila předsedkyně Komory Alice Šrámková. Podle jejích slov je jediným opravdu neupravitelným ukazatelem cash flow. Paradoxem však zůstává, že právě tento výkaz není dle zákona o účetnictví povinnou součástí závěrky podnikatelů.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články