Podvodný Seznam.cz? Podvodníci útočí na uživatele emailu

29. 1. 2014 – 20:09 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Podvodný Seznam.cz? Podvodníci útočí na uživatele emailu
Odkázalo mě to na stránku, která se tvářila jako Seznam.cz a chtěla po mě ověřovací údaje k mému emailu, potvrdil muž. Foto:SXC, Text:MED | zdroj: NašePeníze.cz

Mezi uživateli portálu Seznam.cz a uživateli jeho emailu se opět šíří hrozba zvaná "phishing". Redakci TN.cz na to upozornil čtenář, který se měl stát obětí tohoto podvodu.

Phishing je technika, kterou na internetu lákají podvodníci z lidí řadu citlivých údajů. Obvykle jsou to hesla, přístupové kódy, čísla kreditních karet, PIN a podobně. Tyto útoky jsou v různé míře více či méně sofistikované. Obvykle ale využívají nezkušenosti či neznalosti uživatele internetu.

Redakce TN.cz má svědectví muže, kterého ponecháváme v anonymitě a na jehož citlivé údaje se podvodníci pokusili vylákat. "Odkázalo mě to na stránku, která se tvářila jako Seznam.cz a chtěla po mě ověřovací údaje k mému emailu," potvrdil muž. Nenechal se ale nachytat a naopak ihned kontaktoval technické centrum Seznamu.

Jak potvrdila mluvčí Seznam.cz Irena Zatloukalová, muž se zachoval naprosto ukázkově. "Vždycky je důležité podívat se na adresný řádek v okně prohlížeče. Někteří podvodníci totiž kopírují design našeho portálu, aby podvod vypadal věrohodněji. Rozhoduje ale adresa. Jde o klasický phishing. Vždy doporučujeme nevšímat si takových pokusů, mazat je a samozřejmě především nic neodesílat. Lidé by se také měli ozvat na naši kontaktní linku. My pak podvodníky blokujeme," vysvětlila mluvčí Zatloukalová.

Upozornila také na způsob, jakým podvodníci postupují. Výzvy k zadání hesla rozesílají na email klientů. "Seznam.cz nikdy takovým způsobem nepostupuje. Nikdy nevyzývá uživatele k zadávání hesel nebo jejich ověřování emailem," řekla Zatloukalová. "Phishing je přitom jeden nejčastějších způsobů, jak z lidí vylákat citlivé údaje. To se netýká jen Seznamu, ale třeba také bank a internetového bankovnictví," upozornila.

Mluvčí rovněž doporučila každému uživateli portálu Seznam.cz, aby se dobře seznámil se zásadami bezpečnosti. Najdete je na následujícím odkazu: Zásady bezpečnosti - Seznam.cz.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články