Pojistit se můžete i proti hackerům

24. 5. 2016 – 9:23 | Pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pojistit se můžete i proti hackerům
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Hackerských útoků v posledních letech neustále přibývá. Pojištění proti kybernetickým rizikům se pozvolna dostává do nabídek pojišťoven. Pomalé zavedení souvisí s náročnější přípravou pojištění, které vyžaduje nejen znalost pojišťovacího odvětví, ale i IT prostředí.

Pojištěné společnosti se pojišťují proti případné odpovědnosti za ztráty nebo odcizení dat z informačních systémů. Pojištění zahrnuje pojištění odvědnosti za škody způsobené třetím osobám a majetkové pojištění.

Cena pojištění se odvíjí od objemu spravovaných dat, způsobu jejich ochrany či rozsahu outsorcingu dat mimo společnost. Ve srovnání s případnými milionovými škodami jde však o pouhý zlomek. „K jednomu z nejznámějších a nejnákladnějších patří útok hackerů na síť známého obchodního řetězce ve Spojených státech. Během něho došlo k odcizení údajů o účtech a platebních kartách klientů. Finanční újma držitelů platebních karet přesáhla částku 14 milionů dolarů a na další dva miliony přišly společnost náklady na IT odborníky a na komunikační experty, kteří zachraňovali dobrou pověst společnosti,“ říká Michal Pilecký, produktový manažer Renomia.

S přibývajícími útoky se zájem o pojištění proti kybernetickým rizikům zvyšuje. Postupem času by se toto pojištění mohlo stát standardním produktem v portfoliu korporátních pojištění mnoha firem.

Zdroje:
investujeme.cz, EURO

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články