Pojistnou smlouvu si před podpisem přečte jen polovina Čechů

13. 2. 2012 – 19:13 | Pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pojistnou smlouvu si před podpisem přečte jen polovina Čechů
S pojistnou smlouvou a pojistnými podmínkami i jejich dodatky by se měl každý ve svém vlastním zájmu detailně seznámit ještě před podpisem, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Jen 53 % procent klientů smlouvy před samotným podpisem pečlivě prostuduje. Ukázal to lednový průzkum veřejného mínění realizovaný společností Ipsos pro Českou asociaci pojišťoven u příležitosti vzdělávací kampaně Únor – měsíc pojištění zaměřenou na pojištění rodiny.

- 9 % z těch, kteří smlouvy nečtou detailně, uvádí jako důvod nedostatek času
- 23 % zájemců o pojištění se domnívá, že všechny smlouvy jsou standardizované
- Pouze 27 % klientů pojišťoven své smlouvy aktualizuje

Průzkum ukázal, že 44 % klientů se při podpisu pojistné smlouvy soustředí pouze na pár klíčových bodů, 3 % se pak přiznala, že pojistné smlouvy před podpisem vůbec nečte. 13 % těch, kteří smlouvy nečtou, dokonce rezignovaně prozradilo, že smlouvám stejně nerozumí, a proto by jim jejich čtení nebylo nic platné.

S pojistnou smlouvou a pojistnými podmínkami i jejich dodatky by se měl každý ve svém vlastním zájmu detailně seznámit ještě před podpisem. „V pojistných podmínkách je nutné ověřit primárně rozsah pojištění a výši pojistného plnění, výši spoluúčasti i limitů pojistného plnění a ujistit se, že všemu, co podepisuji, rozumím a sjednané podmínky odpovídají mým představám a očekáváním,“ radí manažerka komunikace ČAP Marcela Kotyrová a doplňuje: „Každý má právo si smlouvu před jejím podpisem doma v klidu prostudovat. Pojistné podmínky je možné zhlédnout i online. Ke stažení jsou zpravidla na všech internetových stránkách pojišťoven.“ Je však nutné vědět, že v rámci jednotlivých pojišťoven nejsou pojistné podmínky stejné, liší se rozsahem pojistného krytí i poskytovanými doplňkovými službami, různé mohou být i výluky z pojištění.

Orientovat se v pojmech, jakými jsou například pojistné riziko, pojistná částka, indexace, spoluúčast, výluka z pojištění nebo znát rozdíl mezi pojistníkem a pojištěným, se vyplatí nejen při sjednávání pojištění, ale také při aktualizaci smlouvy. Aktualizaci pojistné smlouvy je v případě životního a úrazového pojištění vhodné provádět v návaznosti na životní cykly a potřeby zajištění konkrétních rizik, ale také při zásadní změně rodinných příjmů, ztrátě či změně zaměstnání, aktivním výkonu rizikových sportů atd. V majetkovém pojištění je aktualizace doporučována v tříletých intervalech, pokud nedojde k výrazným změnám. Těmi může být například výrazné rozšíření majetku, rozvod či úmrtí pojistníka, kdy je nutné zjistit, zda pojistná smlouva trvá a přechází na právní nástupce, či skončila datem úmrtí.

 

 

„Většina klientů se bohužel o pojistnou smlouvu v průběhu jejího trvání moc nezajímá. Průzkum ukázal, že 35 % klientů aktualizuje pojistnou smlouvu jen výjimečné, 16 % ji nikdy neaktualizovalo a celých 21 % dotázaných není vůbec seznámeno se skutečností, že by pojistnou smlouvu mohlo nebo dokonce muselo z nějakých důvodů aktualizovat,“ doplňuje Marcela Kotyrová.

Jak správně sjednat pojištění, za jakých okolností aktualizovat smlouvu a spoustu dalších užitečných informací o pojištění rodiny, jejího majetku i rizik ohrožujících život a stabilitu rodiny najdete na internetovém portálu www.jaksepojistit.cz, který vytvořila Česká asociace pojišťoven v rámci informační kampaně Únor – měsíc pojištění. Na aktuální stránce k problematice „pojištění rodiny“ si mohou návštěvníci vedle načerpání informací také zasoutěžit, a získat tak jednu z deseti lákavých cen.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,310
USD 23,380 23,480
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články