Pokuty a body v novém: Za alkohol až 75 tisíc

1. 4. 2016 – 0:04 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pokuty a body v novém: Za alkohol až 75 tisíc
zdroj: archiv Policie ČR

Policie pro řidiče chystá nový bodový systém i vyšší pokuty. Na co se můžeme "těšit"? Pomůže přísnější systém zbavit silnice hříšníků?

Hlavní zásadu nového bodového systému a výše pokut za dopravní přestupky, které chystá ministerstvo dopravy ČR lze označit jako systém – dvakrát a dost. Jinak řečeno, za nejzávažnější dopravní přestupek bude řidiči připsáno šest bodů, a tudíž při druhém obdobném přestupku už přijde o řidičský průkaz.

 

Konkrétně hovoříme o přestupcích za: požití alkoholu při řízení (jak pod 1, tak nad 1 promile v krvi), překročení rychlosti (nad 40 km/h v obci, 50 km/h mimo obec), vjíždění na železniční přejezd přes zákaz, jízdu na červenou, nepovolené předjíždění… Pokud jde o připisování bodů, bude obvyklejší přidělování 2, 4 a 6 bodů. S tím, že nebezpečné přestupky, jako například za nepoužití bezpečnostního pásu nebo autosedačky budou sankcionovány vyšším počtem bodů. V tomto případě se dosud připisovaly 3 body, navrhovány jsou 4 body.

Zásadně se má změnit i výše pokut. Nejvyšší navýšení proti dosavadní hranici je o 20 000 Kč až 25 000 Kč. To se například týká řízení pod vlivem alkoholu nad 1 promile alkoholu v krvi. Podobně se pokuty za jízdu nad 40 km/h v obci a překročení povolené rychlosti o 50 km/h mimo obec, kde dosud bloková pokuta dosahovala 5000 Kč, v budoucnu má zvýšit až na 25 000 Kč. Zcela stejně se má zvýšit pokuta: v případě vjezdu na přejezd v době zákazu, nebo za jízdu na červenou.

Čtyřikrát vyšší by měla být pokuta za používání mobilního telefonu při řízení, z 1500 Kč se má zvýšit postih na 5000 Kč pokuta za nepřipoutání se. 

Asi méně příznivě budou přijímat motoristé postihy za mírnější přestupky. To se týká například parkování, zapomenutých dokladů nebo nerozsvícených světel za dne. Ve všech těchto případech je navrhována pokuta až do výše 5000 Kč.

Kritika motoristů se jistě bude týkat například pokut za parkování. Vždyť při nedostatku parkovacích míst například na velkých sídlištích je velmi snadné najít nejeden automobil, který není zaparkován podle předpisů – vzdálenost od křižovatky, šíře volně průjezdného pruhu atd. Je zřejmé, že nad návrhem změn pokut a bodového systému bude ještě dost diskusí mezi odborníky i motoristy.

Přehled nového návrhu změn pokut

Pramen: ÚAMK
Zdroje:
ÚAMK

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,530 23,710
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články