Porod císařským řezem bude možná zpoplatněným nadstandadrem

18. 9. 2015 – 0:00 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Porod císařským řezem bude možná zpoplatněným nadstandadrem
Cesta k otevření dalším příplatkům za zdravotní péči? | zdroj: SXC.HU

Porody "císařem" se mají platit! Rodí se tak totiž v České republice až 40 procent dětí. Informovala o tom MF Dnes.

Porody císařským řezem v některých českých nemocnicích dosahují 40 procent, což je dvojnásobek běžného čísla. V případech, kdy k tomu nemají lékaři důvod, by se mohlo za "císaře" platit. Zprávu přinesla MF Dnes.

Světová zdravotnická organizace stanovuje běžný poměr porodů - normální je, když se narodí 15 procent dětí císařským řezem oproti 85 procentům normálním způsobem. Těchto čísel přitom nedosahuje ani jedna ze sedmnácti největších českých porodnic ani některé nemocnice. Centra často překračují stanovenou hranici více než dvojnásobně.

Z dat také vyplývá, že v přístupu k rodičkám panují mezi nemocnicemi propastné rozdíly. "A rozdíly jsou i mezi specializovanými centry, které mají portfolio rizikových pacientek stejné - procentem operativních porodů se liší až dvojnásobně," citovala MF Dnes Markétu Pavlíkovou.

Rozdíly mezi porodnicemi a vysoká procenta vedou k úvahám, zda by se za císařský řez na přání nemělo platit. Operativní porod je totiž trojnásobně dražší než ten běžný. Lékaři návrh odmítají. "Císařský řez má zůstat čistě na rozhodnutí lékaře," uvedl anesteziolog Zdeněk Mrozek. Doktoři přitom za vážný důvod považují i psychiku ženy - když má třeba žena z porodu strach.

Nejvíce operativních porodů mají v pražském Ústavu pro péči o matku a dítě (40,6 %), Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (36,4 %) a Fakultní nemocnici Olomouc (33,6 %). Analýzu dat zpracovala Platforma zdravotních pojišťoven.

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články