Postižené děti dostanou o sto milionů korun víc

7. 6. 2012 – 17:14 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Postižené děti dostanou o sto milionů korun víc
Někteří rodiče pobírající dávky na postižené děti přišli o tisíce měsíčně, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo práce a sociálních věci uvolní na dávky pro postižené děti dalších sto milionů korun, což je ale podle Národní rady osob se zdravotním postižením stále nedostatečné. Ve čtvrtek o tom informoval zpravodajský server tyden.cz.

Od ledna, kdy začala platit sociální reforma, došlo podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy k propadu výše dávek pro postižené děti od dvou do deseti tisíc korun měsíčně.

Situaci by měl zlepšit nový návrh, vznikající ve sněmovním výboru pro sociální politiku. Ten by měl například znovu umožnit souběh rodičovského příspěvku s příspěvkem na péči. O dva tisíce korun měsíčně by se měl také zvýšit příspěvek na péči pro děti od čtyř do sedmi let, které jsou závislé na pomoci druhých v takzvaném III. nebo IV. stupni. Dále návrh také opravuje situaci příspěvku na mobilitu, který nebýval plošně přiznán lidem v pobytových službách.

"Jde o návrh, který konečně nějak upravuje možnost poskytování dávek pro děti s dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem," řekla serveru místopředsedkyně výboru Jitka Chalánková (TOP 09). Celkem jde o změny za 116 milionů korun ročně. Sehnat tyto peníze by neměl být problém. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) totiž uvedl, že se mu podařilo pro tento návrh připravit předpoklady v rozpočtu úsporou provozních výdajů.

Tři pětiny z celkových pěti tisíc postižených dětí v České republice však podle Krásy spadají do I. stupně a těm ministerstvo peníze nepřidá. "Patří sem i děti s metabolickými poruchami, se kterými musí být jeden rodič stále doma. Dostávají tři tisíce korun měsíčně a jejich situace je skutečně dramatická," uvedl Krása.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články