Potraviny i energie zlevnily. Inflace kleslá

13. 6. 2016 – 0:27 | Domácí | Martin Slapnička | Diskuze:

Potraviny i energie zlevnily. Inflace kleslá
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

  Květnová inflace opět překvapila, tentokrát ovšem v jiném směru než minule. Zatímco v dubnu zamířila prudce nahoru, tentokrát nabrala obrácený směr a meziměsíčně se spotřebitelské ceny snížily o dvě desetiny procenta. Jak uvádí statistický úřad, hlavní zásluhu na tomto překvapení měly levnější potraviny, snížení cen zemního plynu a cen piva.  

A s inflací zatím nezmohly nic udělat ani zdražující pohonné hmoty. Ale to se nepochybně změní už s červnovými čísly, kdy se do cen promítne prozatím největší nárůst cen benzínu. 

V meziročním vyjádření inflace padá z 0,6 % na 0,1 % a vrací se tak na úroveň dosahovanou na přelomu roku. Ve srovnání s loňským rokem si spotřebitelé výrazněji připlácí zejména za alkohol a cigarety. Vyšší jsou až na výjimky i náklady na bydlení, zvláště pak za vodu a nájemné, a v neposlední řadě rostou i ceny dovolených. Levnější než loni jsou i nadále potraviny, vybavení domácností, mobily apod.

Inflace sice zamířila těsně do blízkosti nuly, nicméně půjde spíše o krátkou epizodu, která na konci léta skončí. V inflaci se začnou ve větší míře projevovat rostoucí ceny pohonných hmot a zřejmě postupně vyprchá i efekt levnějších potravin. O co méně bylo vidět zdražení PHM v číslech za květen, o to více ho uvidíme v červnových datech.

I když je inflace opět téměř na nule, neznamená to, že by česká ekonomika trpěla nedostatečnou poptávkou ze strany spotřebitelů, která by nutila obchodníky zlevňovat. Měřeno maloobchodními tržbami je spotřebitelský apetit vlastně rekordní a stejně tak na maximu je i spotřeba domácností zjištěná v rámci HDP za první kvartál letošního roku.

Jestli něco tlačí ceny dolů, tak jsou to vlivy, které stojí „tak trochu“ mimo vliv centrálních bank. Jde o vývoj cen komodit (aktuálně plynu), přetlak nabídky spotřební elektroniky na světovém trhu a v neposlední řadě konkurence na tuzemském maloobchodním trhu zesílená extrémním boomem internetových obchodů.

Nakonec s vývojem cen může být spokojená ČNB, protože inflace dopadla přesně tak, jak předpokládala ve své poslední prognóze. Neočekáváme proto, že by dnešní číslo mělo vyvolat diskuse o změně nastavení ať už kurzu nebo úrokových sazeb.

Petr Dufek, Finanční trhy, Československá obchodní banka, a. s.

Zdroje:
Analytik ČSOB

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,110 23,290
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články