Potřebujeme cestovní pojištění? V EU máme nárok na zdravotní péči ohrazenou zdravotní pojišťovnou

29. 6. 2014 – 20:09 | Pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Potřebujeme cestovní pojištění? V EU máme nárok na zdravotní péči ohrazenou zdravotní pojišťovnou
Léto je tady a s ním přichází i období, kdy většina Čechů vyráží na zahraniční dovolené. Aby se ale chvíle pohody nakonec nestaly spíše finančním závazkem, je vhodné myslet i na kvalitní cestovní pojištění. Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Léto je tady a s ním přichází i období, kdy většina Čechů vyráží na zahraniční dovolené. Aby se ale chvíle pohody nakonec nestaly spíše finančním závazkem, je vhodné myslet i na kvalitní cestovní pojištění.

Spoustu lidí napadne, že něco takového přece není třeba vůbec řešit, protože jsme v Evropské unii, a máme tedy i tzv. Evropský průkaz zdravotního pojištění.

Ano, to je pravda, při pobytu ve státech Evropské unie máme nárok na zdravotní péči hrazenou zdravotní pojišťovnou. Neznamená to ale, že zdravotní pojištění plně pokryje veškeré výdaje. V některých státech je běžné, že se pacienti podílejí formou spoluúčasti na úhradě poskytnuté zdravotní péče a předepsaných lécích. A právě z cestovního pojištění je tato spoluúčast hrazena. Navíc existuje i mnoho soukromých zdravotnických zařízení, která nejsou součástí systému veřejného zdravotního pojištění. Cestovní pojištění pomůže pokrýt veškeré náklady vynaložené na úhradu plateb v těchto zařízeních. I z těchto důvodů by mělo být alespoň pojištění léčebných výloh naprostým základem.

Na cestách nás však nemusí potkat jen zdravotní problémy, mohou nás zaskočit i další nepříjemnosti. Proti celé řadě případných rizik se ale naštěstí lze pojistit:

Pojištění odpovědnosti za škodu – pojištění se vztahuje na odpovědnost za škody způsobené třetí osobě, a to jak na zdraví, tak na majetku. Dále kryje nároky zdravotních pojišťoven a pojistitelů majetku, kteří se po zaplacení plnění poškozenému domáhají zaplacení škody na viníkovi.

Pojištění zavazadel – vztahuje se na věci osobní potřeby, které si obvykle bereme s sebou na cestu a které patří pojištěnému, a dále na věci, které si pojištěný prokazatelně pořídil v průběhu dovolené.

Úrazové pojištění – zahrnuje pojistné plnění v případě trvalých následků úrazu, smrti následkem úrazu a odškodné.

Připojištění storna – vztahuje se na stornovací poplatky, které požaduje cestovní kancelář při zrušení cesty z oprávněných důvodů.

Při sjednání pojištění je ale třeba věnovat pozornost několika věcem:

  • u jednotlivých pojišťoven se rozhodně vyplatí sledovat výši sjednaných limitů pojistného plnění
  • při sjednání pojištění je třeba rozlišit, zda se jedná o cestu turistickou či pracovní
  • pozor na územní platnost pojištění – některé pojišťovny při rozsahu pojištění „celý svět“ nepokrývají např. USA
  • před sjednáním je třeba si také dobře rozmyslet, jaké aktivity hodláme během pobytu provozovat, pro některé z nich je nutné si sjednat adekvátní připojištění
  • je dobré ověřit si, zda pojištění zahrnuje i případný transport vrtulníkem; před cestou do některých hůře přístupných oblastí to může být důležité
  • vždy je vhodné přečíst si v pojistných podmínkách všechny výluky z pojištění, mnohdy nám to v případě pojistné události ušetří nepříjemné překvapení, co vše pojištění nepokrývá

Nejčastější typy škod: onemocnění trávicího traktu, drobné úrazy, pohmožděniny a zlomeniny, angíny, infekce uší a plicní infekce

Příklady nákladů na ošetření:

Ambulantní ošetření běžného drobného úrazu Chorvatsko 3 000 Kč

Střevní problémy Egypt (v závislosti na délce a způsobu léčby) až 10 000 Kč

Repatriace leteckým speciálem až 1 500 000 Kč

Operace slepého střeva Francie 700 000 Kč

Zlomenina nohy USA 450 000 Kč

Zdroj: ČAP – uvedené hodnoty jsou orientační a jejich výše vždy závisí na výchozí zemi, dostupnosti lokality, typu lékařského zařízení (státní, soukromé) a vzdálenosti k nejbližšímu lékařskému zařízení, rozsahu, způsobu a kvalitě poskytnuté péče.

Ve všech typech pojištění, tedy i v cestovním, se rozhodně nevyplatí šetřit a neinformovat se, protože několik ušetřených korun a minut nás může nakonec vyjít velmi draze.

Autor: Jana Durčáková, analytička Swiss Life Select

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články