Potvrzeno: Dováží se k nám méně kvalitní potraviny, než do západní Evropy

19. 5. 2011 08:49 - Spotřebitelé autor: Redakce NašePeníze.cz

Mezinárodní a zahraniční výrobci nemají ke všem spotřebitelům stejný přístup. Do postkomunistických zemí dovážejí méně kvalitní potraviny, než západním zemím. Informovala o tom Česká televize (ČT) s odvoláním na slovenskou asociaci spotřebitelů.

Výrobci se brání hlavně tím, že změna složení neznamená vždy nižší kvalitu, Ilustrační Foto:NašePeníze.cz

Výrobci se brání hlavně tím, že změna složení neznamená vždy nižší kvalitu, Ilustrační Foto:NašePeníze.cz,zdroj: NašePeníze.cz

Nejméně kvalitní potraviny se doážejí do Bulharska, to si si stěžuje u Evropské unie.

Výrobci přiznávají, že složení některých výrobků se stejnou značkou se pro jednotlivé trhy liší. "Výsledek testu ukázal to, co si mnozí spotřebitelé už roky šeptali. Firmy často posílají nižší kvalitu do nových zemí EU, kde mají pocit, že se spotřebitelé ještě tak nebrání," řekl předseda Asociace spotřebitelů Slovenska Miloš Lauko.

ČT uvedla, že slovenská laboratoř zkoumala několik náhodných vzorků potravin. Mezi nimi byla například čokoláda Milka, dva druhy koření i jeden z nejoblíbenějších světových nápojů Coca-Cola.

Všechny výrobky dovážené na východ ztrácely kvalitu, vyjímkou zůstala jen čokoláda. "Výsledek testu vlastně ukázal to, co si mnozí spotřebitelé už roky šuškali. Jde o peníze, firmy často posílají nižší kvalitu do nových zemí Evropské unie, kde mají pocit, že se spotřebitelé ještě tak nebrání," říká předseda slovenské asociace spotřebitelů Miloš Lauko.

<%Anketa266%>

Třeba Coca-Cola, která se vyrábí v České republice, obsahuje dražší a kvalitnější cukr vyrobený z řepy. Tu ale firma posílá do německých supermarketů. Na český stůl putuje Coca-Cola, která se vyrábí na Slovensku a obsahuje lacinější cukr i glukózu vyrobenou z kukuřičného škrobu uvedla ČT.

Potraviny nejsou nebezpečné

"Ty potraviny nejsou nebezpečné. I produkty úplně stejného jména se mohou v různých zemích lišit, protože se musí přizpůsobit národním zvykům. Je jen na spotřebiteli, aby se díval, co kupuje," vyjádřil se k problému mluvčí Evropské komise pro zdraví a ochranu spotřebitele Frederic Vincent.

Kvalita, nebo nízká cena?

Výrobci se brání hlavně tím, že změna složení neznamená vždy nižší kvalitu. "Musíme přizpůsobit výrobky místním zvyklostem a chutím" brání se. "Běžně to dělá třeba Knorr. I v Evropě najdeme hodně rozdílů v chutích, na které firma musí reagovat," vysvětluje generální ředitel společnosti Unilever, která je výrobcem celé řady známých potravinářských značek jako Algida, Helmann’s, Rama, Perla nebo zmíněný Knorr.

<%Anketa243%>

Druhým z důvodů proč  se pro východní země mění složení je cena. Přidávání dražších přísad do výrobků by se pravděpodobně odrazilo i v jejich ceně. Sami výrobci přicházejí i s dalším argumentem.

Čtěte také: Nastává otázka: Chcete jíst české potraviny, neboty levnějsí?

TIP: Nenechte si zkazit chuť a inspirujte se výbornými Recepty:)

Tagy: potraviny kvalita zeme kvalitní dovážené