Povinné pojištění nově zaplatíte i za stroje u kterých to nebylo třeba

28. 4. 2016 – 0:00 | nasepenize | Martin Slapnička | Diskuze:

Povinné pojištění nově zaplatíte i za stroje u kterých to nebylo třeba
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Původně vše bylo banální nehodou – slovinský zemědělec při skládání balíků slámy do stodoly narazil do žebříku a zranil člověka. Pojišťovna odmítla škodu proplatit z povinného ručení, protože stroj se pohyboval mimo veřejné komunikace. Následující soud a rozhodnutí Soudního dvora EU zavedly zásadní změny v tomto směru. A jelikož jsou závazné i pro ČR, budou následovat od ledna 2017 nové povinnosti pro majitele například pracovních strojů. Jak podstatné jsou změny?

To zásadní je, že pojištění odpovědnosti za provoz vozidla, tedy povinné ručení, bude povinné od roku 2017. Bude platné i pro vozidla, která nejezdí po veřejných komunikacích. Tato povinnost se bude vztahovat například na pracovní stroje nebo menší traktory pohybující se i po soukromém, dokonce uzavřeném areálu. Tuto povinnost zavede novela, kterou připravuje ministerstvo financí. Následovat bude projednání a schválení vládou.

Co se tedy změní? Dosud se povinné ručení vztahovalo na vozidla pohybující se po veřejných komunikacích. Předpokládá se, že od začátku roku 2017 se bude tato povinnost vztahovat například na pracovní stroje (třeba traktory, buldozery, jeřáby, bagry atd). A to i když se pohybují po soukromém pozemku. Tím může být například sklad, továrna, lom, statek nebo pole. Jednoduše řečeno: každé pohybující se vozidlo, které by mohlo způsobit druhé nebo třetí osobě újmu na majetku nebo zdraví musí být do budoucna pojištěno, aby se z tohoto pojištění mohla hradit případná způsobená škoda. A to nehledě na to, zda je vozidlo v registru silničních vozidel nebo nikoliv.

Co je pro majitele těchto pracovních a dalších strojů podstatné? Že mohou pojištění odpovědnosti sjednat na dobu určitou. Tedy například jen na letní období, kdy kombajn vyjíždí na pole.

Odborníci ÚAMK jsou názoru, že je sociálně spravedlivé, když se tato povinnost - platit povinné ručení - nebude vztahovat na invalidní vozíky. Totéž se bude týkat vozidel s maximální konstrukční rychlostí do 6 km/h. Současně se ÚAMK pozastavuje nad tím, že povinné ručení, podle současného návrhu, nemají platit majitelé vozítek Segway.

Zatím existují i nezodpovězené otázky. A to, zda bude nutné platit povinné ručení za zahradní traktory s konstrukční rychlostí nad 6 km/h. Odpověď přinese až konkrétní zpracování novely ministerstvem financí.

Zdroje:
ÚAMK

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články