Pozor! S letenkou si můžete koupit i nechtěné pojištění

30. 7. 2012 – 20:21 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pozor! S letenkou si můžete koupit i nechtěné pojištění
Časopis dTest vyzval největší prodejce letenek, tedy společnosti Student Agency, Asiana a Čedok, aby se zdržely protiprávní činnosti a své nabídky v e-shopech přizpůsobili nařízení, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Zákazníci, kteří si nakupují letenky na internetu, musejí dát pozor, aby si omylem nezakoupili i nechtěné pojištění. To totiž prodejci letenek "přibalují“ společně k nákupu a porušují tím evropské předpisy, uvedl časopis dTest.

K odmítnutí doplňkových nabídek stačí zpravidla jedno kliknutí, přesto je taková nabídka v rozporu s evropským nařízením o pravidlech pro letecké služby. Pojištění totiž "přibalují“ prodejci rovnou k letenkám.

"Minulý týden vydal Evropský soudní dvůr rozsudek, kterým sjednotil výklad nařízení, a prohlásil, že zákazník se musí sám výslovně rozhodnout, zda doplňkovou službu zakoupí. Prodejce tedy nesmí tuto možnost automaticky přidávat," vysvětlil právní poradce časopisu dTest Miloš Borovička. "Na tuzemských webech je přednastavené pojištění jako součást letenky téměř pravidlem. Dalším nešvarem je zahrnutí provize ze zprostředkování prodeje mezi poplatky spojené s letem, což považujeme za zcela nesprávné a netransparentním," dodal Borovička.

Evropská nařízení jsou pro členské státy přímo závazná a vnitrostátní soudy musejí podle nich rozhodovat. Výklad nařízení je stejný v celé Evropské unii. "Časopis dTest vyzval největší prodejce letenek, tedy společnosti Student Agency, Asiana a Čedok, aby se zdržely protiprávní činnosti a své nabídky v e-shopech přizpůsobili nařízení. Pokud tak neučiní, podáme podnět dozorovým orgánům pro porušování cenových předpisů," upozornil Borovička.

S dotazy na uplatnění práv v letecké dopravě se mohou zákazníci obrátit na poradenskou linku dTestu 299 149 009. V provozu je každý pracovní den od 9 do 17 hodin.

 

 

Karolina Brožová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články