Pozor výměnu karty pojištěnce u VZP, zneužívají toho podovodníci

24. 9. 2014 – 16:19 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Pozor výměnu karty pojištěnce u VZP, zneužívají toho podovodníci
Domů za klienty pracovníci pojišťovny zásadně nechodí a staré průkazy od nich nevybírají – je výhradně na každém člověku, co s propadlým průkazem udělá. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nepoctivci zneužívají skutečnosti, že VZP od června 2014 do února 2015 plánuje vyměnit průkazy bezmála čtyř milionů pojištěnců. Obcházejí domácnosti a tvrdí, že vybírají již neplatné „kartičky“. Na těch je kromě jména a příjmení uvedeno i rodné číslo držitele.

VZP upozorňuje, že s touto aktivitou nemá nic společného. Domů za klienty pracovníci pojišťovny zásadně nechodí a staré průkazy od nich nevybírají – je výhradně na každém člověku, co s propadlým průkazem udělá.

Zatím poslední takový případ se stal v Moravskoslezském kraji. Na pobočku pojišťovny v Novém Jičíně se dostavila žena ze Suchdola nad Odrou. Pracovnici VZP sdělila, že v minulých dnech u nich v obci obcházeli domy muž a žena, kteří se představovali jako zaměstnanci VZP a tvrdili, že sbírají staré průkazy. Klientka se přišla na pobočku zeptat, jestli šlo skutečně o akci pojišťovny.

Nic podobného však VZP nedělá. U starých průkazů sice uvítá, pokud jí je lidé sami odevzdají na nejbližší pobočce, není to ale ničí povinnost. Držitelé je klidně mohou například sami znehodnotit přestřižením a vyhodit nebo si je mohou nechat.

Stejně tak pracovníci VZP neobcházejí domy a byty klientů, aby před výměnou zkontrolovali, zda jim skutečně končí platnost průkazu. I tuto smyšlenku už podvodníci v minulých měsících opakovaně využili k tomu, aby si opsali osobní údaje pojištěnců. Ti pak často až dodatečně zjistili, že je kdosi bez jejich vědomípřeregistroval k jiné pojišťovně. Nedávno zase nepoctivci vyzkoušeli jiné triky, aby se vloudili ke klientům VZP domů a vnutili jim nákup předraženého zboží.

Celkem plánuje VZP v rámci plošné výměny rozeslat lidem 3 985 000 nových průkazů. Každému, komu končí platnost průkazu, zašle VZP automaticky poštou nový. Akce začala již v červnu. Za první tři měsíce VZP rozeslala už zhruba 1,2 milionu průkazů.

Přibližně 1 % odeslaných zásilek pošta vrací jako nedoručitelné – v naprosté většině jde o případy, kdy se klient odstěhoval, ale pojišťovně nenahlásil změnu. Občas se stane i to, že pojištěnec již zemřel, ale pojišťovna o tom nedostala včas informaci.

Plošná výměna průkazů probíhala doposud po pěti letech. Teď bude další až v roce 2024. Platnost průkazů byla prodloužena z pěti na deset let. VZP díky tomu ušetří 60 milionů korun, které bude moci vynaložit na péči o zdraví klientů.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články