Práce na černo? Výborný nápad, myslí si lidé

2. 9. 2012 – 19:29 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Práce na černo? Výborný nápad, myslí si lidé
Při nelegální práci člověk není chráněn pracovní smlouvou, nemá nárok na řádnou dovolenou ani nemocenskou a v případě odhalení mu hrozí postih až do výše 100 tisíc korun. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Čtyři pětiny zájemců o zaměstnání by šly pracovat bez náležité pracovní smlouvy, tedy pracovat "na černo". Vyplynulo to ze srpnového průzkumu pracovního portálu, který provozuje společnost LMC.

Více než dvě třetiny respondentů považují práci načerno za vhodné řešení, jednoznačně lepší než nezaměstnanost," uvedla firma. K těmto 67 procentům lidí by se přidalo ještě další 14 procent těch, kteří by nelegální práci přijali aspoň dočasně a v nejvyšší nouzi.

Komerční sdělení: Práce v Ústí nad Labem

Pouze desetina oslovených odmítla práci na černo z principu, dalších šest procent zastrašila hrozba tvrdých trestů. A každý pětadvacátý respondent si nebyl se svým názorem jistý.

"Výrazná ochota podstupovat rizika a případné postihy spojené s nelegálním zaměstnáváním odráží současnou situaci na pracovním trhu. Jednou z příčin tohoto stavu je také nedostatečná podpora alternativních úvazků a tvorby nových pracovních míst ze strany státu," zmínil mluvčí LMC Tomáš Ervín Dombrovský.

Při nelegální práci člověk není chráněn pracovní smlouvou, nemá nárok na řádnou dovolenou ani nemocenskou a v případě odhalení mu hrozí postih až do výše 100 tisíc korun. Zaměstnavatel za něj navíc neodvádí příslušné odvody do státní pokladny, a může proto být potrestán až desetimilionovou pokutou.

Podle dat ministerstva práce a sociálních věcí se uskutečnilo za 1. pololetí letošního roku více než 95 tisíc kontrol zaměřených na nelegální práci. Kontroloři uložili téměř dva tisíce korun v celkové výši 106,4 milionu korun.

Jan Kálal | MED

Nejlépe placené obory

 

 

 

 

 

 

Nejvyšší průměrné platy v okresech

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články