Praha rozdělila prvních téměř dvěstě milionů korun z hazardu

16. 10. 2012 – 11:19 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Praha rozdělila prvních téměř dvěstě milionů korun z hazardu
Z celkových 366,4 milionu za výherní hrací přístroje a loterijní zařízení připadne polovina magistrátu, druhá polovina městským částem. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Radní hlavního města Prahy na svém úterním zasedání rozdělili částku ve výši 183,2 miliony korun z loterií a hazardních her za první pololetí letošního roku.

"Ve shodě s koaličním partnerem navrhujeme rozdělení finančních prostředků z loterií zatím za první pololetí 2012 tak, že polovina odvodu z výherních hracích přístrojů a jiných technických herních zařízení se poskytne městským částem, a to z jedné poloviny formou neúčelové dotace a z jedné poloviny formou účelové dotace určené na sport, kulturu, školství, zdravotnictví a sociální oblast. Zbývajících část odvodu připadne Praze," vysvětlil primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Z celkových 366,4 milionu za výherní hrací přístroje a loterijní zařízení připadne polovina magistrátu, druhá polovina městským částem. To ale znamená, že městské části dostanou formou neúčelové dotace 91,6 milionu korun. Zbytek poputuje tedy na sport, kulturu, školství, zdravotnictví a sociální oblast.

Jak uvedla mluvčí magistrátu Tereza Králová, zbylou částku ve výši 271 milionů korun si nechá hlavní město jako rezervu.

Rozdělení peněz mezi městské části vychází z počtu dnů, v nichž byly jednotlivé výherní hrací přístroje a jiná technická zařízení na území městských částí povoleny. Doposud za celý rok městské části získávaly z hazardu zhruba 320 milionu korun.

Novela zákona o loteriích platná od letošního roku stanovuje nový systém odvodů, a to jak pro výherní hrací přístroje, tak pro ostatní druhy loterií a jiných podobných her. O penězích z hazardu nyní rozhoduje stát a obce, nikoliv provozovatelé hazardních her, kteří povinně odváděli část výtěžku na veřejně prospěšné účely a posílali peníze přímo jednotlivým organizacím. Zároveň také došlo ke zrušení místního poplatku za provozovaný hrací přístroj.

Denisa Šindlerová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články